Da li je u redu poljubiti svog kućnog ljubimca?

Ko još ne voli da kada nakon napornog dana uđe u stan, poljubi svog psa ili mačku u njuškicu kao znak pozdrava?

Iako to izgleda slatko i lepo i naprosto ne možemo da odolimo tome, ipak nije zdravo. Znamo da su vaši pas i mačka čisti i da ih kupate redovno, četkate i ne date im da jedu svašta, ali istraživanja su pokazala da ovakvi poljupci mogu da prenesu bakterije koje su potpuno otporne na antibiotike.

Da li ste se sada malo uplašili? Nije to sve...

Zbog davanja antibiotika ljubimcima kada su bolesni ili kada imaju nekih sitnih problema, nastala je takva vrsta bakterija koje najviše i najčešće izazivaju infekcije urinarnog trakta, a koje se prenose preko fekalija i telesnih tečnosti.

Kako to?

Znate i sami da se naši ljubimci s' vremena na vreme ližu „tamo dole“, jer je to njihov način čišćenja. A kako nemaju naviku da se obrišu toalet papirom (malo šale), nisu uvek tako čisti i u većini slučajeva im ostane malo mokraće ili fekalija koje oni lizanjem prenesu u usta, a iz njihovih usta na naše lice, ruke ili gde nas već poližu. Takođe je još jedna ranija studija pokazala da bakterije iz psećih usta mogu da izazovu i bolesti desni.

A šta vi kažete na ovo? Da li ćete i dalje nastaviti (ako ste do sad radili) da se pozdravljate sa vašim ljubimcem na ovaj način?

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group