Zašto vaš pas odbija da jede?

Većina pasa obično ne može da dočeka da im vlasnik servira večeru.

Moglo bi se reći da su oni pravi gurmani u životinjskom svetu. Samim tim ako vaš ljubimac ne želi da jede, to će vas sigurno navesti da se zapitate: šta je problem? Da nije možda bolestan ili zbog nečeg protestuje? Nažalost ne postoji univerzalan odgovor, jer je lista stvari koja može dovesti do toga da pas izgubi apetiti prilično duga.

Preporučljivo je da sačekate dan ili dva da vidite da li će pas početi normalno da jede, kao i da utvrdite da nema drugih simptoma koji prate ovakvo ponašanje poput povraćanja i dijareje. A u redovima koji slede, otkrivamo vam najčešće razloge zbog kojih pas može da obije hranu.

Psu se ne dopada hrana koju mu nudite – Neki razlozi zbog kojih pas ne želi da jede su lako popravljivi. Možda ste promenili vrstu hranu koju nudite vašem ljubimcu i njemu se ona jednostavno ne sviđa. Možda je hrana pokvarena, a vi niste primetili što sigurno neće promaći oštrom psećem njuhu. Možete pokušati sa hranom koju ste ranije davali psu ili proveriti rok trajanja na pakovanju.

Pas doživljava neželjene efekte od lekova koje je dobijao – Neki lekovi za pse koje vam vaš veterinar preporuči mogu dovesti do toga da pas ima osećaj mučnine u stomaku. Osim toga može se dogoditi da usled uzimanja lekova pas jednostavno izgubi osećaj za glad. Ako mislite da bi ovo mogao da bude slučaj, potražite savet veterinara.

Pas je uznemiren ili tužan zbog nečeg – Psi su vrlo emotivna stvorenja koja se vezuju za svoje vlasnike. Vrlo lako se može dogoditi da vaš ljubimac prestane da jede ako je zbog nečeg uznemiren ili tužan. Možda ste se preselili u novi dom, dobili prinovu ili se dogodio smrtni slučaj u vašoj porodici, što bi moglo izazvati stres kod vašeg psa.

Pas je bolestan – Ako vaš pas boluje od nečeg, prvi znak koji će vam na to ukazati je odsustvo apetita. Crevni paraziti mogu dovesti do toga da pas odbija hranu, kao i slučajno gutanje nekog stranog predmeta koji se zaglavio u crevima. Takođe, neka ozbiljnija stanja poput tumora mogu da budu uzrok odsustva apetita. Zbog ovog je važno da svog psa što pre odvedete na pregled kod veterinara.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group