Porodica - Kućni ljubimci

Da li su žirevi loši po vašeg psa?

Jeste li ste se nekad zapitali – da li su jesenji plodovi iz parkova štetni po vašeg ljubimca?

Konkretno mislimo na žireve. Ako ste se posle šetnje sa vašim psom vratili kući zabrinuti jer ste videli da je vaš pas igrajućui se progutao žir, bez okolišavanja vam moramo reći da ste u pravu. Žirevi nisu bezazleni u stomaku vašeg ljubimca. Obično nisu smrtonosi, ali njihovo konzumiranje može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, ako se po tom pitanju ništa ne preduzima. Što pre zapravo kontaktirate svog veterinara, to bolje po vašeg psa.

HMM, ŽIREVI DAKLE.

Žir je seme hrastovog stabla i mada ih šumska stvorenja poput veverica, miševa i ptica obožavaju jer su prepuni proteina, za gotovo sve druge životinje nisu pogodni. Jeleni ih takođe vole, ali drugi sisari poput pasa i konja nisu u stanju da u svom organizmu razgrade tanine koji se nalaze u žiru. Tanini su hemijska jedinjenja koja su gorka i opora, a ima ih u vinu.

JASNI ZNACI TROVANJA ŽIROM

Ako niste sasvim sigurni da li se vaš pas samo igrao sa žirom ili ga je zaista i progutao, potražite jasne znake trovanja. Proliv, povraćanje i letargično ponašanje su najbolji pokazatelji da je došlo do konzumiranja žira. Ovi simptomi se obično vrlo brzo javljaju, već nakon sat vremena od gutanja žira. Takođe pas će osećati grčeve u stomaku, tako da ćete i na osnovu njegovog cvilenja znati da nešto nije kako treba. Oblik i šiljasta ljuska žira mogu takođe da prouzrokuju trbunu opstrukciju, što će se odraziti na gutanje i varenje druge hrane i tečnosti. U tom pogledu treba obratiti pažnju na to da li pas odbija hranu.

TRAJNA ŠTETA

Kada organizam psa pokušava da razbije tanine žira, rezultat je kiselina koja može ozbiljno da ošteti bubrege i jetru. U težim slučajevima ovi organi mogu u potpunosti prestati sa radom. Osim žireva i konzumacija hrastovog lišća može dovesti do istih problema. Srećom od jednog žira pas neće imati tako ozbiljne probleme. Morao bi da proguta čitavu gomilu da se nađe u datim problemima. Međutim čak i mala količina može naneti veliku štetu psima koji već imaju nekih zdravstvenih problema.

SPREČAVANJE TROVANJA ŽIROM

Prvo i najvažnije – izbegavajte delove parkova u kojima su zasađena stabla hrasta, naročito u doba kada žir opada, odnosno u jesen. Ne unosite u svoj dom dekoracije sa žirevima niti hrastvim lišćem. Takođe naučite svog pasa da reaguje na vašu komadnu – "baci", kada nešto što ne treba stavi u usta. Osim toga pobrinite se da posude sa hranom za psa budu daleko od stabala hrasta.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group