Zašto su ženske mačke agresivnije od muških?

Ženske mačke okružuje čudan stereotip, a to je da su mnogo agresivnije od muških.

Neki bi čak rekli i da su po prirodi zlobnije, ali koliko u svemu tome ima istine? Naime, poznato je da su mačke u globalu povučena, nezavisna i teritorijalno nastrojena stvorenja. Takođe, ženke mačaka su posebno zaštitnički nastrojene prema svojim mačićima.

Ali, zašto su agresivne?

Naime, postoji nekoliko razloga zbog kojih mačka može da postane agresivna. Međutim, iako su ženke mačaka manje druželjubive od mužjaka to nikako ne znači da su same po sebi agresivne. U redovima koji slede pokušaćemo da pobijemo reputaciju koja ih prati u tom pogledu, navodeći faktore koji izazivaju agresiju.

Mačija agresija prema ljudima – Mačke koje imaju problema sa ponašanjem često usmeravaju svoju agresiju na ljude. One mogu napadati ljude ili zauzimati odbrambeni stav pre svega zbog trauma iz svoje prošlosti. Često su ovi negativni oblici ponašanja povezani sa lošom sicijalizacijom. Ali, nije istina da samo ženke mogu ovako da reaguju, kada se osete ugroženo jer su u jednakoj meri tome skloni i mužjaci. Osim toga, ako je mačka previše stimulisana u cilju odbrane ona će pokazati agresivo ponašanje.

Agresija prema drugim mačkama – Nije retkost da mačke pokazuju agresiju jedna prema drugoj. Razlozi koji ih na to navode su: želja za uspostavljanjem dominantnog položaja, zaštita teritorije, ljubomora na novog ljubimca. Ako imate dve mačke koje se često sukobe, morate pronaći način da ih odvojite u kući, dok ne nanesu jedna drugoj ozbiljne povrede. Ako svaka ima svoj zaseban prostor, hranu, vodu i lične igračke, manje će biti agresivne.

Zašto su ženske mačke konkretno agresivne?

Ponašanje i ličnost mačke mogu zavisiti od brojnih faktora. Sve se svodi na to kako je mačka odgajana i kroz šta je sve u životu prošla. Najčešće će svaka životinja pokazati agresiju pre svega kada je uplašena. Ženske mačke identičan strah osećaju i kada je reč o njihovim mladuncima. One će retko kad ustuknuti pred bilo kakvom pretnjom ako se pokaže potreba da brane svoje leglo. Zbog ovog mogu delovati agresivno, iako to zapravo nisu. S druge strane, borba za hranu je jednako važan faktor, posebno ako u kući ima više mačaka i jedna od njih nosi mačiće.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group