Zašto su persijske mačke tako skupe?

Persijske mačke su prilično popularne širom sveta, zbog svog paperjastog i mekog krzna i neodoljivo slatke njuškice.

Osim toga ova rasa je vrlo umiljata i dobro se slaže sa svim generacijama. Ali, ove mačke i pored svega toga nisu za svakog. Kao što možda već znate, posedovanje persijske mačke nije ni malo jeftino. Zapravo, ove mačke se nalaze među najskupljima na svetu i postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih su toliko tražene kod odgajivača.

Po čemu su persijske mačke tako posebne?

Nema sumnje u to da je ova rasa mačke zaista divna. Njeni bucmasti obrazi, prćast nos i svilenkasto krzno su san snova svakog ljubitelja mačaka. Takođe, svojim karakterom ova mačka je u stanju da otopi i najtvrđe srce. Persijska mačka je velika maza i sedeće vam satima na krilu, ako to budete želeli. Istorija nam otkriva da su one ujedno i među najstarijim mačkama na svetu. Poreklo vode iz Parsije, sa područja današnjeg Irana. Sa Bliskog Istoka, evropski istraživači su ovu rasu doneli u Evropu u 17. veku. Među istorijskim ličnostima kojima je bila ljubimac nalazi se čak i kraljica Viktorija. Par vekova kasnije one su se čak pojavile i na velikom platnu u holivudskim filmovima. Izuzetne osobine ove mačke i činjenica da ih na svetu ima znatno manje od drugih rasa, čine ih toliko posebnim i traženim među ljudima.

Ali, zašto su persijske mačke toliko skupe?

To dugo svilenkasto krzno i oči koje vas mogu hipnotisati imaju svoju cenu. Kao jedne od najskupljih mačaka na svetu persijske mačke su na ceni zbog sledećih razloga:

Genetičke istorije – Ako planirate da kupite čistokrvnu persijsku mačku, to će vas mače mnogo više koštati jer ćete uz njega dobiti rodoslov o poreklu. Obično se ovi mačići mogu kupiti samo od renomiranih odgajivača čije su mačke pobedile na skoro svim takmičenjima.

Starosti i pola – Što je mačka mlađa, njena cena je viša. Samim tim ako želite da kupite persijsko mače, moraćete da pripremite dosta novca. Takođe, pol mačke je bitan, pri čemu su ženke skuplje od mužjaka, jer donose mlade na svet. Međutim, ako kupujete mačku koja je sterilisana ili kastrirana proći ćete znatno jeftinije.  

Geografske lokacije – Cena persijskog mačke takođe može da varira u odnosu na to gde živite. Persijske mačke su traženije u određenim delovima sveta, pa su samim tim i skuplje. Međutim, ako u nekim sredinama držanje persijske mačke nije toliko popularno, šanse su da ćete ovo mače da platite mnogo manje zbog njegove dostupnosti.

Boje krzna – Ako ste izbirljivi po pitanju boje krzna vaše buduće persijske mačke, odnosno ako želite da njeno krzno bude jednobojno, u crnoj ili braon nijansi, spremite se za višu cenu. Međutim, ako odaberete mače koje nema tipičnu boju krzna kakvu inače imaju persijske mačke, iznos koji ćete platiti za nju biće dosta niži.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group