Zašto se vaša riba u akvarijumu bori da udahne vazduh?

Ribe su stvorenja koje je priroda osposobila da dišu pod vodom.

Po toj logici može vam biti prilično neobično da vidite da se vaša ribica u akvarijumu bori na površini vode da udahne vazduh. Ova neobična slika predstavlja ozbiljan problem za vlasnike riba. To je znak da vaša riba ne može pravilno da diše u vodi u kojoj se nalazi i da traži vodu sa najvećom koncentracijom kiseonika u sebi, a to je ona na površini. Osim na površini, riba koja nema dovoljno vazduha u akvarijumu će pokušavati da ga udahne oko filtera za prečišćavanje vode. U prirodi ribe to obično pokušavaju u blizini vodopada.

Postoje brojni razlozi koji mogu dovesti do ove situacije, a što pre otkrijete šta je uzrok to su veće šanse da će vaša riba preživeti. Najčešći uzroci koji dovode do toga da se riba bori za vazduh na površini vode su:

Neadekvatna filtracija

Sve ribe je potrebno držati u akvarijumu odgovarajuće veličine, sa funkcionalnim filterom. Ako primetite da vaša riba pokušava da udahne vazduh na površini vode, prvo što bi trebalo da uradite jeste da proverite da li filteri u akvarijumu rade ispravno. U zavisnosti od oblika i veličine akvarijuma, oslanjanje na difuziju vazduha preko površine vode neće biti dovoljno za većinu riba. Filtracija je bitna ne samo zbog toga što obezbeđuje kiseonik ribama, već i što podržava kruženje azota razgrađujući toksični amonijak u sigurnija jedinjenja.

Prevelika gužva u akvarijumu

Ribe koje borave u prenatrpanim akvarijumima mogu potrošiti kiseonik u vodi mnogo brže nego što on može biti zamenjen. Takođe, noću biljke i alge u vodi koriste kiseonik što bi značilo da će pred jutro u akvarijumu biti najmanje kiseonika. Smanjenjem broja riba ili kupovinom većeg akvarijuma mogu se izbeći ovi problemi.

Sindrom novog akvarijuma

Kada kupite novi akvarijum i u njemu pokrenete sistem za filtriranje vode, dogodiće se nešto što se naziva „sindrom novog akvarijuma“. To je proces u kom korisne bakteriju kolonizuju filter u akvarijumu i pretvaraju amonijak u bezbednija jedinjenja. Tokom ovog procesa voda će proći kroz skokove nivoa amonijaka, nitrita i nitrata. Neretko ovi skokovi mogu naneti ozbiljnu štetu ribama. Poželjno je ribe postepeno dodavati u novi akvarijum kako bi korisne bakterije imale vremena da rastu i drže korak sa ribljim otpadom koji se proizvodi.

Bolest smeđe krvi – uzrokovana visokim nivoom nitrata

Srednja faza ciklusa azota je pretvaranje amonijaka u nitrat. Ako postoji visok nivo nitrata u akvarijumu, to može dovesti do pojave bolesti smeđe krvi kod riba. Ova bolest dovodi do toga da se nitrat vezuje za hemoglobin u krvi, oslobađajući kiseonik. Bez obzira koliko kiseonika dodate vodi u akvarijumu on neće ući u telesna tkiva ribe. Rezultat toga će biti gušenje. Nivo nitrita se može testirati u pomoć standardnog kompleta za testiranje vode.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group