Zašto mačke vole ribu?

Ako nešto znamo o mačkama, to je da vole ribu.

One vole sve što je vezano za ribu, od toga da pokušavaju da je ulove u potoku ili jezeru, do toga da je zgrabe sa stola kada je pripremate za ručak. Čak i crtani filmovi za decu, ne propuštaju priliku da istaknu ljubav mačaka prema ribljem mesu. Ali, otkud ta silna fascinacija ribom kada su mačke u pitanju?

Naime, ispostavlja se da mačke vole ribu iz nekoliko razloga.

Mačke su zavolele ribu kada su počele da žive sa ljudima – Kada su mačke prvi put namamljene u domove starih Egipćana, kao mamac korišćena je riba. Zbog ove koevolucije sa ljudima, mačke su naučile da lako mogu da dođu do ribe, a da ne moraju aktivno da je love.

Mačke su oportuniste – Nije tajna da mačke koriste bilo koji izvor hrane koji im je dostupan u okolini. To se odnosi na hranu koju im ljudi daju, koju mogu same da ulove ili pronađu. Samim tim, jednom kada je mačka otkrila ukus ribe i shvatila da nju često može sebi da obezbedi na različite načine, ona neće propustiti priliku da je jede.

Mačke privlači jak miris ribe – Čulo ukusa mačaka je znatno jače od našeg, ali je ono ograničeno u pogledu prepoznavanja određenih stvari poput onih koje su slatke. Međutim, njihov njuh je još razvijeniji u odnosu na ljudski i riba ih baš zbog svog mirisa neverovatno privlači.

Koje vrste ribe je poželjno davati mački?

U principu mačke mogu da jedu sve vrste ribe ako nisu na nju alergične. Među njima najpreporučljivije je da konzumiraju tunjevinu i losos, budući da je ova riba najbolji izvor omega 3 masnih kiselina. Međutim, ove vrste u sebi imaju i visok sadržaj žive. Bakalar, iverak i halibut su u tom pogledu bezbednija opcija za mačke jer imaju manje žive u sebi. Takođe, trebalo bi da imate na umu da riba u konzervi ima u sebi visok procenat natrijuma, koji nije dobar za mačke, zbog čega bi im takvu ribu trebalo ređe davati.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group