Zašto mačke vole da „šamaraju“ stvari?

Da li je vašoj mački prešlo u naviku da poput boksera udara stvari u vašem domu?

Svaki put kada doneste nešto novo u svoj dom, to postane njen predmet interesovanja koji temeljno „išamara“, naravno kada pobedi svoj početni strah. Zapravo mnoge stvari sa vaših polica i stola za kafu su se našle na podu, jer ih je vaša mačka oborila šapom.

Zbog čega mačke obaraju stvari šapama potezom koji liči na šamar?

Naime, ovakvo ponašanje nije rezervisano samo za mačke. Mnoge životinje se njime služe kada im se predstavi nešto novo. Psi su pored mačaka najtalentovaniji za korišćenje svojih šapa u ove svrhe. Kao stvorenja koja su robovi svojih navika, mačke ne vole nove stvari, ali prirodno urođena radoznalost ih navodi da ispitaju predmet koji im je nepoznat.

Kada vidite svoju mačku da šapom dodiruje predmet koji je ispred nje, to znači da ona pokušava da ga ispita. Zapravo vaša ljubimica će nastaviti da „šamara“ taj predmet sve dok ne dobije neku ideju o tome šta je ispred nje. Da li je to živo ili ne, pretnja, poslastica? Osim toga mačke imaju običaj da na isti način obaraju stvari s kojima vole da se igraju bez obzira da li je to njihova igračka ili ne. Ovu naviku vaša kućna mačka je nasledila od njenih predaka, koji su lovili miševe i druge sitne glodare u divljini. Nakon što bi ih uhvatili, oni bi ih šapom ispitivali da provere da li je još uvek živ ili ne. Tada bi donosili odluku o tome da ga pojedu ili ostave.

Zašto mačke koriste šape pri istraživanju stvari?

Većina ljudi misli da mačke koriste šape samo za hodanje, a da im čulo njiha služi za istraživanje. Iako je njihovo čula njuha zaista superiorno, one se itekako oslanjaju na svoje šape da bi spoznale svet oko sebe. Takođe, postoji razlog zbog kog većina mačaka ne voli da im neko dodiruje šape. One su vrlo osetljive i sadrže receptore koji mačkama pomažu pri lovu i ravnoteži. Ti receptori omogućavaju mački da uči o svojoj okolini i predmetima u njoj. Dodirujući predmet šapom ona otkriva kakve je teksture, kao i da li odaje vibracije.

Zašto mačke obaraju stvari sa stolova i polica?

Najčešće kada mačka obori nešto sa stola to je zbog toga što želi vašu pažnju. Ako to obično radi kada je gladna ili želi da se igra sa vama, to znači da vas ovim delom podseća da obratite pažnju na nju. Kako biste sprečili ovo ponašanje možete biti ujedno ažurniji pri hranjenju svoje ljubimice i koristiti sredstva za odvraćanje mačke poput mirisa koje ona ne voli. Trebalo bi da izbegavate da se odmah posvećujete svojoj ljubimici kada sruši nešto sa stola ili police, jer će ona vrlo brzo da shvati da tim postupkom dobija šta želi.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group