Zašto mačke vode toliko računa o svom krznu?

Većina mačaka je vrlo striktna po pitanju nege svog krzna.

One u proseku provode oko 50 % svog (budnog) vremena u toku dana brižljivo čisteći svoje krzno. Još dok su u leglu kraj majke, mačići imaju priliku da uče kako se pravilno neguje krzno, posmatrajući nju na delu. Kada se odvoje od majke sami počinju da vode računa o svom izgledu.

Zašto mačke tako detaljno neguju svoje krzno?

Nega krzna je mnogo više od želje da mačka izgleda dobro. Ova aktivnost održava kožu zdravom, stimulišući proizvodnju sebuma, masne sekrecije koju proizvode lojne žlezde pri dnu svake dlake. Lizanjem se sebum širi preko dlake, kako bi se krzno zaštitilo i učinilo sjajnim. Takođe, ovim ritualom se uklanja dlaka koja je opala i sprečava se njihovo zapetljavanje. Na kraju krajeva, mačka lizanjem krzna uklanja svu nečistoću sa njega i potencijalne parazite.

Pravilna nega krzna je najbolji pokazatelj mačijeg zdravlja. Ako je njegov izgled neugledan, sve su šanse da mačka pati od neke bolesti koja je sprečava da neguje svoje krzno. Mačke s artritisom ili gojaznošću nisu u stanju u dovoljnoj meri da brinu o svom krznu. S druge strane emocionalne bolesti poput anksioznosti mogu da dovedu do preteranog lizanja krzna, koje ostavlja određena područja bez dlake. Takođe, tokom leta kada je previše toplo, mačke se oslanjaju na isparavanja pljuvačke na krznu kako bi se rashladile, budući da ne poseduju sposobnost znojenja.

Kako mačke neguju svoje krzno?

Svaka mačka ima svoj ritual nege krzna. Neke od njih obično kreću od lica, čisteći bradu i brkove, pa prelaze na ramena i prednje noge. Nakon toga slede bokovi, zadnje noge, genitalije i vrh repa. Međutim, ne čiste se sve mačke od glave do repa u jednom dahu. Najčešće one prekidaju svoje sesije negovanja, zbog ishrane, vršenja nužde, spavanja i nastavljaju ih kad im se ukaže prilika.

Mačka koristi vlažnu prednju šapu da bi oprala svoje lice, glavu i uši, a nakon svakih nekoliko poteza ona je ponovo kvasi jezikom. Zamena šapa se vrši kada se završi s jednom stranom tela. Zadnje šape i kandže na njima će koristiti kada želi da očisti deo oko ušiju i na vratu. Na jeziku mačke nalaze se brojne bodljice koje njegovu površinu čine grubom. To ste mogli primetiti ako vam ona poliže dlan, a upravo te bodljice omogućavaju mački da temeljno očetka svoje krzno.

Uzajamno negovanje

Međusobno negovanje, kada su mačke u pitanju odražava prijateljski odnos koji je među njima uspostavljen. Glavna prednost ove vrste nege je u tome što zahvaljujući njoj teško dostupna mesta na telu mogu da budu temeljno očišćena. Međutim, u mačijem svetu uzajamno negovanje je više društvena nego higijenska aktivnost. Ovim gestom mačke jedna drugoj ukazuju poštovanje, pa čak i izražavaju ljubav. Isti postupak one mogu primeniti i na svom vlasniku, kom ovim putem poručuju da ima njihovu naklonost.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group