Zašto mačke piju vodu direktno sa slavine?

Vaša mačka može imati najfinije posude za hranu i vodu, ali će kad god čuje zvuk vode sa slavine, doći direktno do mlaza.

Za mačke nije važno da li piju ili jedu iz modernih posuda, a prema rečima veterinara postoji evolutivni razlog za sve ovo.

Jedan od mogućih razloga je to što mačke mogu biti sumnjičave prema vodi koja je u posudi, jer njihov prirodni instinkt govori da stajaća voda možda nije sigurna za piće. Prema njima, ova voda može biti zagađena i stoga kada čuju zvuk tekuće vode one je smatraju sigurnom vodom.

Drugi razlog može biti ukus. Porcelan ili plastika utiču na ukus vode, što može da muči mačke, tako da više vole da piju svežu vodu. Mačke takođe više vole da piju vodu iz staklenih posuda zato što staklo ne menja ukus tečnosti koja je u njoj.

Voda iz slavine ima tendenciju da bude hladnija i čistija i ima prijatniji ukus za naše kućne ljubimce. Takođe, mnoge mačke jednostavno ne vole kada se njihovi osetljivi brkovi nađu u činiji sa vodom. Pored svih ovih praktičnih razloga, neke mačke stvarno vole da se igraju tekućom vodom!

Mačke mogu imati problem ukoliko naša vodovodna cev ima tendenciju da sadrži minerale i teške metale koji mogu doprineti infekcijama urinarnog trakta, problema sa bešikom i bubrezima. Ovi uslovi nisu samo bolni i skupi za lečenje - oni mogu biti opasni po život za vašu mačku.

Iako nam je možda nerazumljivo zašto mačke više vole da piju iz česme umesto iz posude, ne zaboravimo da je logika mačaka sasvim drugačija od naše.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group