Zašto mačke grebu?

Sve mačke grebu, od najmanjih kućnih do najvećih divljih mačaka. 

Upotreba kandži je instinktivna. Mačke koriste svoje kandže i za odbranu i za obeležavanje teritorije. Mačke imaju mirisne žlezde u svojim šapama, kao i na drugim mestima na njihovom telu. Mačke koje žive na otvorenom koristite ove različite mirisne žlezde da obeleže svoju teritoriju, način da drugim mačkama kažu: "Hej, ovo je moja oblast!"

Ovaj instinkt ne nestaju samo zato što mačka živi u zatvorenom prostoru ili živi kao jedina mačka u vašem domu. Još jedna činjenica koja se često priviđa vlasnicima mačaka je da kandže mačke nikada ne prestaju da rastu. Isti način na koji bi vaši nokti nastavili da rastu, van kontrole, ako bi prestali da ih sečete, sa mačkama je isto.

Nokti mačke imaju spoljašnji omotač koji otpada kada nokat raste. Kada uklone ovaj omotač, imaju oštre kandže za odbranu teritorije. Mačke koji ne grebu, često završe sa uraslim noktima koji rastu u šapi, a to čini hodanje bolnim i može izazvati infekciju.

Kako sprečiti mačku da grebe nameštaj, zidove i tepih?

Sada kada znate razlog i da je to instiktivno i važno za zdravlje mačke, kako naučiti macu da prestanete da secka noktima vaš novi kauč?

Ne plašite se, postoje različiti načini da sačuvate svoj nameštaj. Umesto da pokušavate da zaustavite potpuno prirodan instinkt mačke, zašto je ne preusmerite na područje koje je dozvoljeno za grebanje i omogućite mački da iskoristi svoje prirodne instinkte?

Postoje specijalno dizajnirane “grebalice za mačke” koje će omogućiti mački da grebe do mile volje i zadrži svoje kandže zdravim i na taj način ćete omogućiti mački da označi nešto kao svoje. Grebalice dolaze u različitim veličinama i tipovima za svaki dom. Postoje male grebalice koje mogu da stoje na podu, ako vaša mačka ima tendenciju da ide na tepih, grebalice koje se mogu staviti iza okvira vrata ili na zidu i visokom drveću koje će mačkama delovati ne samo kao grebalica, već kao površina za igru i područje za spavanje.

Mačku lako možete naučiti da ne grebe kućni nameštaj. Postavite grebalicu ili drvo za početak na područje koje najčešće grebe. Kada uhvatite mačku da grebe leđa na kauču, jednostavno je pomerite ka grebalici. Uradite to nekoliko puta, sve dok mačka ne dobije ideju da je grebalica namenjena njoj.

Dobra je ideja da kupite manju grebalicu za mačku, pre donošenja nove mačke dom. To će vam omogućiti da počnete obuku vašeg kućnog ljubimca odmah.

Na kraju zapamtite da mačka ne grebe namerno, ili iz razloga što je ljuta na vas, ona to radi jer je to instinktivno i neophodno je za zdravlje njenih noktiju. Dobra grebalica za mačku i malo treninga i sačuvaćete svoj nameštaj, a vaša mačka će biti srećna i zdrava.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group