Zašto mačka odjednom mokri u lavabou?

Procenjuje se da oko 10% kućnih mačaka ima problema sa upotrebom svoje kutije za posip.

Dok neke mačke uredno koriste svoje kutije za malu i veliku nuždu, neke od njih će biti selektivne po tom pitanju. Naime, moglo bi se dogoditi da mačka uredno koristi svoju kutiju za veliku nuždu, ali da odbija u njoj i da mokri. To može biti vrlo problematično, naročito ako je zateknete da to radi u vašem lavabou. Prema rečima stručnjaka postoji nekoliko razloga koji navode mačku da se tako ponaša.

Kutija sa posipom nije dovoljno čista

Najčešće mačke izbegavaju svoje kutije sa posipom, kada one nisu dovoljno čiste. Budući da su mačke vrlo pedantna stvorenja, nije čudno da su prilično izbirljive kada je upotreba kutije sa posipom u pitanju. Osim čistoće važno je da obratite pažnju i na to da u kutiji ima dovoljno posipa.

Mačka ima infekciju urinarnog trakta

Svako zdravstveno stanje koje ometa normalno ponašanje mačke pri mokrenju, može dovesti do toga da ona to radi na neobičnim mestima. Upala urinarnog trakta može učiniti mokrenje bolnim i povećati njegovu učestalost i hitnost, ali i dovesti do toga da mačka mokri na mestima koja za to nisu predviđena.

Starost je problem

Slično starijim ljudima koji često trpe promene u svom mentalnom i fizičkom zdravlju, mačke takođe mogu da promene svoje navike po pitanju vršenja nužde. S godinama povećavaju se šanse da mačka oboli od demencije, a ova disfunkcija u mozgu utiče na njenu svest, učenje, pamćenje i reagovanje. Iz ovog razloga umesto svoje kutije sa posipom mačka bi mogla upotrebiti vaš lavabo.

Problemi u ponašanju

Iako može delovati kao da vaša mačka vodi bezbrižan život, mnogo stvari u njenom okruženju može dovesti do toga da ona bude pod stresom. Uobičajeni faktori koji na to utiču su promena rutine, preseljenje u novi dom, dolazak bebe u kuću, udomljavanje drugih ljubimaca, ako i posete veterinaru. Mačke koje su pod stresom mogu pokazati neobično ponašanje poput mokrenja u lavabou.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group