Zašto mačka loše miriše?

Mačke su nadaleko poznate po svojoj čistoći.

Moglo bi se slobodno reći da i mačke lutalice često imaju lepše i čistije krzno od većine pasa koji su u nečijem vlasništvu. Većina mačaka je vrlo temeljna kada je nega krzna u pitanju, što ih drži podalje od nakupljanja prljavštine na njemu i loših mirisa. Samim tim, može biti prilično veliko iznenađenje otkriće da vaša mačka loše miriše. Iako su neki loši mirisi bezopasni i prilično ih je lako ukloniti ima i onih koji ukazuju na postojanje problema, zbog čega je važno da otkrijete njihov uzrok.

Najbolji način da otkrijete zašto vaša mačka loše miriše je zapravo da otkrijete izvor mirisa. Da li se on širi oko njene glave ili zadnjeg dela tela? Da li se oseća samo na jednom delu krzna ili duž čitavog?

Regija usta

Neki ljudi pretpostavljaju da je normalno da mačka ima loš zadah, zbog hrane koju jede. Međutim, konstantan loš zadah je obično znak zdravstvenih problema, među koje spadaju:

  • Bolesti zuba – Ovo je najčešći uzrok lošeg zadaha kod mačaka. Nakupljanje plaka i kamenca ima neprijatan miris zbog bakterija koje se tu nalaze. Ovo nagomilavanje može izazvati gingivitis i bolesti desni, pa čak i gubitak zuba.
  • Čirevi, izrasline i rane u ustima – Ukoliko se ne leče, bilo koje rane u ustima mogu da se inficiraju i da usled bakterija koje se tu stvaraju krenu da šire loš miris.

Zadnji deo tela oko repa

Ako se neprijatan miris oseća oko oblasti osnove repa, velike su šanse da je problem nastao oko anusa. U ovom je slučaju moguće da mačka ima sledeće probleme:

  • Gastrointestinalne probleme – Iako je nadutost u stomaku normalna i kod mačaka i kod ljudi, ako se prostorijom širi jako loš miris kada mačka ima gasove, to može da bude zbog problema u sistemu za varenje i crevima.
  • Dijareja – Ukoliko mačka ima učestale i retke stolice, to može dovesti do toga da je njihov trag ostao oko zadnje regije, pri čemu je mački možda teško da održi korak negovanja sa intenzitetom stolica.
  • Konstipacija – Ukoliko mačka danima nije obavila veliku nuždu, to je znak da ima zatvor i da povremeni gasovi koje proizvodi imaju vrlo težak miris. Ova neprijatna situacija može biti znak i nekih težih oboljenja.

Koža i krzno

Ako se neprijatan miris širi duž celog tela mačka, onda bi problem mogao da bude sa njenom kožom ili krznom. Jednostavna kupka bi joj u tom slučaju mogla koristiti. Međutim, važno je da se uverite da nema i neke dodatne probleme poput:

  • Infekcija na koži – Baš poput infekcija u ustima i one na koži mogu uzrokovati loše mirise. Ako se radi o ozbiljnijem stanju, deo dlake na tom delu tela će nedostajati i koža će biti vidno iritirana.
  • Rane na koži – Male rane mogu ostati skrivene ispod dlake i kao takve postati podložne infekcijama ako se ne leče. Rane koje se inficiraju obično loše mirišu zbog gnoja koji se u njima stvara.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group