Zašto mačka liže i grize samu sebe?

Kao što sigurno znate mačke su vrlo pedante kada je nega njihovog krzna u pitanju.

One su u stanju satima da se doteruju i to čine svojim jezikom koji im služi poput češlja. Dakle videti mačku da temeljno liže svoje šape, stomak, pa čak i zadnjicu nije ništa neobično. Međutim, ako ste primetili da ona to radi prilično često, agresivno i da pri tom samu sebe grize, to može biti zabrinjavajuće.

Koji su razlozi ovakvog mačijeg ponašanja?

Mačka ima buve – Ako primetite da vaša mačka intenzivno liže određeno mesto na svom krznu, kao i da ga grize i žvaće, to može da bude iz razloga što ima buve. Ovakvo ponašanje je najčešće praćeno tihim režanjem, što ukazuje na nelagodnost koju mačka oseća.

Mačka ima alergije – Ako mačka pati od alergija ona će intenzivno lizati i gristi određena mesta na svom telu. Alergija može da bude uzrokovana hranom koju mačka jede ili nekim proizvodima za čišćenje u kući. Dodatni simptomi koji ukazuju na alergije su kijanje, kašljanje, povraćanjem nadimanje i dijareja.

Mačka pati od kompulzivno opsesivnog poremećaja – Ukoliko mačka ima mentalnih problema oni bi se mogli izraziti u vidu opsesivnog lizanja i grickanja krzna. Opsesivno kompulzivni poremećaj je karakterističan po ponavljajućem ponašanju koje izgleda kao da nema neku jasnu svrhu.

Mački je dosadno ili je pod stresom – Mačke su stvorenja kojima su potrebne stimulacije kako mentalne, tako i fizičke. U suprotnom može im postati vrlo dosadno. Ako mački nisu dostupne igračke, prozor s kog bi mogla da posmatra ptice ili mačije drvce po kom bi se mogla penjati, ona bi lako mogla da upadne u depresiju.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group