Zašto mačka izvija svoja leđa kada je mazite?

Mačke su poznate po svom jedinstvenom i ponekad veoma čudnom ponašanju.

Kada se mačka navikne na ljudski dodir i upozna sa lepotama maženja, ona na njega može reagovati na mnogo načina. Neke od njih će zatvarati oči, druge će se same trljati o vašu nogu ili ruku, a treće će se glasno oglašavati kada žele da se maze sa vama. Međutim, šta je sa podizanjem leđa? Da li je to znak da mački prija maženje ili je na granici da se nakostreši i ogrebe vas?

Mačiji potez izvijanja leđa prilikom maženja je njen način da vam poruči da vam veruje i da vas ceni. To ukazuje na činjenicu da se njoj sviđa vaš gest i da vam je zahvalna na njemu. Takođe, neke mačke će osim leđa podići i zadnji deo svog tela i okrenuti ga ka vašem licu. Ovo može izgledati neprikladno, pa čak i uvredljivo za ljude, međutim za mačke je to najviši oblik zahvalnosti. Ona vam ovim činom poručuje da ste upravo pogodili mesto koje voli da mazite ili češkate na njenom telu.

Osim što vam ovim potezom pokazuju svoje poverenje, mačke mogu da podignu leđa i kada žele da pojačaju zadovoljstvo prilikom maženja, naročito ako se radi o blizini kukova i osnove repa. Razlog je taj što ova zona sadrži mnogo nervnih završetaka i što mačke podseća na potez čišćenja koji majke praktikuju kada imaju mačiće. Obzirom da mačke svoje vlasnike doživljavaju kao „surogat“ majke, razumljivo je što im je ovaj čin toliko prijatan.

Zašto neke mačke ne vole kada im se dodiruju leđa?

Mačke su vrlo specifična stvorenja, od kojih je svaka jedinka priča za sebe. U tom pogledu dok ima onih koje zaista uživaju da ih vlasnici maze po leđima, ima i onih koje to izrazito ne vole. Međutim, to nikako ne znači da vam mačka to zamera ili da vam ne veruje. Pojedine mačke su jednostavno takve po prirodi, odnosno to je deo njihovog karaktera. Kao što nekim ljudima prija nežni dodir koji podseća na golicanje, tako ima i onih koji ga ne podnose. Vrlo je moguće da je vaša mačka osetljivija duž leđa i zadnjeg dela tela i da joj dodir te regije ne prija, već izaziva nelagodnost.

Takođe, razlog koji bi trebalo eliminisati je prisustvo zdravstvenih problema. Ako primetite da vašoj ljubimici odjednom smeta da joj dodirujete leđa moguće je da ima problema sa kičmom, odnosno da pati od bolova u leđima. Problemi sa bubrezima su takođe oni koji dovode do nelagodnosti kada mačku mazite duž leđa.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group