Zašto mačka iznenada počinje da vrši nuždu po kući?

Moglo bi se reći da mačke nisu zahtevna stvorenja kada je briga o njima u pitanju.

Ako postoji jedna prednost u odnosu na pse, to je onda činjenica što ne morate da je izvodite iz kuće kako bi obavila svoju nuždu. Najčešće mačke nije potrebno obučavati da koriste svoje kutije sa posipom, jer one to instinktivno rade. Samim tim, ako ste vlasnik mačke već neko duže vreme može biti veliko iznenađenje za vas kada otkrijete da je ona obavila svoju nuždu van njene kutije sa posipom.

Šta navodi mačku da vrši nuždu na nedozvoljenim lokacijama u kući?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje, ali postoji nekoliko potencijalnih razloga koji bi vam mogli poslužiti da otkrijete zašto se vaša ljubimica odjednom ponaša drugačije.

Zdravstveni problemi – Ponekad vršenje nužde van kutije sa posipom može da bude uzrokovano zdravstvenim problemima. Ukoliko ste promenili vrstu hrane koju dajete svojoj mački, moglo bi se dogoditi da je njen stomak zbog toga uznemiren i da ona jednostavno nije stigla na vreme do svoje kutije sa posipom. Takođe, ako mačka ima zatvor, moglo bi se dogoditi da izvrši nuždu na nekoj drugoj lokaciji, budući da nema dobru kontrolu nad stolicom.

Postoje problemi u vezi sa kutijom sa posipom – Kombinacija izbirljivosti i osetljive prirode vaše mačke može dovesti do toga da ona vrši nuždu gde ne bi trebalo. Na primer, ako njena kutija sa posipom nije dovoljno čista to bi mogao da bude razlog broj jedan što odbija da tamo vrši nuždu. Takođe, ako u kutiji nema dovoljno posipa ili ste promenili njegovu vrstu, moglo bi se desiti da mačka odbije da koristi svoju kutiju. Osim toga lokacija kutije sa posipom može da bude problem, jer su mačke te koje vole privatnost.

Stres je okidač – Trebalo bi da imate na umu da su mačke vrlo osetljive po prirodi iako možda ne deluju tako. One vole rutinu i nije potrebno mnogo da budu pod stresom. Kada se to dogodi možete očekivati brojne destruktivne oblike ponašanja s njene strane, a između ostalog i vršenje nužde na neprimerenim mestima. Ako ste isključili prva dva razloga zbog kojih bi mačka mogla da vrši nuždu van njene kutije sa posipom razmislite o tome da li se nešto dogodilo u vašem domu što bi njoj moglo da bude stresno. Situacije poput dovođenja novog ljubimca, proširenja porodice ili preseljenja su one koje mačke smatraju stresnima.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group