Zašto mačka grebe zidove u vašem stanu?

Da li vaša mačka ima običaj da grebe zidove u vašem stanu?

Doduše, možda pored zidova grebe i vaš nameštaj i sve drugo što se nađe pod njenim šapama. Mačke su poznate po svojoj potrebi za grebanjem, iako nam nije uvek najjasnije šta tim potezom pokušavaju da postignu.

Razlozi zbog kojih mačka grebe zidove:

Ona obeležava teritoriju – Ovim postupkom mačka ostavlja svoj trag i miris u vašem stanu i samim tim ga označava kao svoju teritoriju. Budući da su po prirodi mačke vrlo teritorijalne životinje, one će ovo raditi čak i ako u okolini nema značajnijih pretnji poput drugih mačaka.

Ona uklanja mrtvu kožu da kandži i ujedno se isteže – Mačkama je potrebna svakodnevna vežba, a grebanje po zidu je savršen način da se ona istegne i ujedno ukloni mrtvu spoljašnju ovojnicu sa svojih kandži. To omogućava njihovim kandžama da ostanu zdrave i funkcionalne.

Ona to radi zbog sukoba sa drugom mačkom u domaćinstvu – Mačke su poznate po tome što vole i cene svoju samoću. Baš poput svojih divljih rođaka, vaša domaća mačka se može osećati nelagodno u prisustvu druge mačke s kojom deli životni prostor. Kada mačka ostavi svoj trag na jednom mestu, male su šanse da će druga dolaziti na tu lokaciju. Na taj način ona ima neki svoj lični prostor.

To je oslobađa stresa – Ako je došlo do naglih promena u vašem domaćinstvu, šanse su da je vaša mačka pod stresom. Mačke su stvorenja koja vole rutine i ne prijaju im promene. Bilo da ste nabavili novog ljubimca ili ste se preselili, te stvari bi lako mogle da budu stresne vašoj mački. Grebanjem površina oko sebe, mačka se oslobađa stresa.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group