Upoznajte mađarsku vizlu: šta bi trebalo da znate pre nabavke ovog psa?

Mađarska vizla spada u lovačku grupu pasa i moglo bi se reći da je jedna od najpotcenjenijih na svetu.

U pitanju je ne samo natprosečna rasa, već i izuzetan pas kog možete imati za kućnog ljubimca. Ali, šta to ovu rasu čini tako posebnom? Naime, iako je većina lovačkih pasa vrlo društvena i razigrana, mađarska vizla je daleko iznad njih. Ovi psi su izuzetno nežni prema deci i obožavaju satima da se igraju sa njima.

Ali, zašto onda nisu popularni? Pa, popularne rase imaju tendenciju da budu na vrhu liste zbog određenih karakteristika, smešnog imena ili dečijeg filma u kom se pominju. To nije nešto što se može reći za ovu rasu. Osim toga, ime ove vrste je pomalo teško za izgovaranje, ali je ona svakako neko ko zaslužuje vašu pažnju. Ako razmišljate o tome da nabavite mađarsku vizlu, otkrivamo vam šta je to što bi trebalo da znate o ovim psima.

Ovoj rasi je potrebno dosta vežbanja – Kao i većina drugih lovačkih pasa, ova rasa je stvorena za aktivnosti na otvorenom. Ona voli da trči, igra se i istražuje svoju okolinu. Ako nemate dovoljno vremena da sa ovim psom provodite vreme napolju, imaćete kraj sebe vrlo nesrećnog ljubimca.

Ovi psi su izuzetno nežni i privrženi vlasniku – Kada čujete da ovog psa zuvu „tragač“, verovatno ne pomišljate u pravcu da bi on mogao da bude jedna velika maza. Međutim, on je upravo to. Kada je u blizini svog vlasnika ovaj pas je najsrećniji na svetu.

Ova rasa je vrlo pametna i može naučiti bezbroj trikova – Vizle zauzimaju 25. mesto na rang listi najinteligentnijih pasnima. Ali, mnogi vlasnici ovih pasa smatraju da im je ovom listom načinjena nepravda i da bi trebalo da su znatno više. Naime, vizle je vrlo lako naučiti brojnim trikovima, a posebno je upečatljiva njihova želja za učenjem.

Vizlama lako postane dosadno – Budući da je reč o vrlo razigranoj rasi, koju krasi visoka inteligencija, ovim psima vrlo lako postane dosadno. Ako svom ljubimcu ne posvetite dovoljno pažnje i ne stimulišete njegove mentalne potrebe, a pritom živite u stanu, imaćete kraj sebe vrlo destruktivnog psa.

Ovoj rasi je preko potrebna socijalizacija jer može lako postati plašljiva – Jako je važno da se mađarska vizla socijalizuje još dok je štene. Neophodno je ovog psa gotovo svakodnevno upoznavati sa novim ljudima i pomagati mu da se s njima poveže. Ovo je bitno jer bi u suprotnom vizla mogla da postane vrlo asocijalna.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group