Umirujući signali koje vam pas šalje putem govora svog tela koje bi trebalo da znate

Sigurno znate da se vaš krzneni prijatelj u najvećoj meri oslanja na svoj govor tela kako bi sa vama komunicirao.

Ono što možda niste znali je da postoji preko 30 umirujućih signala koje psi koriste kako bi izbegli potencijalne opasne situacije. Vrstama pasa koje su predviđene da žive u čoporima bile su preko potrebne dobre komunikacijske veštine kako bi izbegle sukobe i sarađivale u različitim okolnostima.

Psi su skloni ka tome da primete sve male detalje od izraza lica do promene u držanju tela, pa čak i gotovo neprimetnih suptilnih ljudskih pokreta, koji mogu biti znak da ste uznemireni ili ljuti. U redovima koji slede donosimo vam najčešće umirujuće signale koje bi trebalo da znate da prepoznate kod svog psa, jer se on njima koristi kako bi vas ili nekog drugog u svojoj okolini smirio.

Zevanje – Kada vidite neku osobu da zeva, automatski pomislite da je umorna ili da joj je razgovor koji vodi neverovatno dosadan. Stvari su kod pasa malo drugačije. Zevanje u njihovom slučaju, osim indikacija da je pas umoran predstavlja i umirujući signal. Psi će često zevati kada su pod stresom.

Zamrzavanje u mestu – Ukoliko vašem psu priđe drugi pas kog on smatra moćnijim od sebe on će se ukopati u mestu. Takođe, setite se svih onih momenata kada ste zvali svog psa i postajali sve nervozniji što je samo stajao u mestu. Psi uviđaju promene u našem raspoloženju i kada ste vi uznemireni, njegovo nedolaženje do vas nije neposlušnost već pokušaj da vas smiri.

Okretanje na stranu – Još jedan vrlo čest umirujući signal koji psi koriste je okretanje u stranu. Sigurno ćete primetiti da vaš ljubimac to radi kada sretne nekog novog psa u toku šetnje. Ovo isto važi i za vas. Psima nikad ne bi trebalo prilaziti frontalno, već s boka. Takođe, potrebno je da vi njima okrenete svoju bočnu stranu i pustite ih da vam prvi priđu.

Njuškanje – Možda niste znali, ali i njuškanje je jedan od umirujućih signala koje psi upotrebljavaju. Ako ste nekad psa pozvali prilično grubim glasom mogli ste primetiti da on momentalno spušta njušku na zemlju i počinje da njuška. U prevodu to bi značilo „smiri se, nisam uradio ništa loše“.

Lizanje nosa – Psi koriste brze pokrete jezikom ili lizanje nosa da pošalju drugima oko sebe umirujuće signale. Pokret je često tako brz da ga ljudsko oko i ne registruje, zbog čega je važno da znate šta bi trebalo da tražite. Ako primetite da vaš pas liže svoju njušku to je znak da ga nešto opterećuje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group