Udomljavanje treće po redu mačke: šta je potrebno da znate?

Udomljavanje mačaka je zaista plemenit čin, koji ove ljupke životinje sklanja sa ulice.

Međutim, to može da bude izazovno ako nikad pre niste delili dom sa mačkom. S druge strane, šta ako to nije vaša prva, već treća po redu mačka? Umesto da brinete o tome kako će vaša jedna mačka reagovati na pridošlicu, moraćete da uzmete u obzir dve mačke koje vaš dom smatraju svojom teritorijom.

Jednostavno, ne možete samo pokupiti (ili kupiti) mačku sa ulice i doneti je u svoj dom, očekujući pritom da će se stvari same od sebe rešiti. Mačke su po prirodi vrlo teritorijalne životinje, što bi značilo da ne prihvataju lako dovođenje drugih životinja u kuću. Ako želite da se sve vaše mačke dobro slažu, moraćete da ih upoznate polako. U redovima koji slede donosimo vam par korisnih saveta u tom pravcu:

Držite novu mačku u izolaciji – Pre nego što se vaša nova mačka upozna sa ostalim mačkama u vašem domaćinstvu, dobro bi bilo da je držite u odvojenom delu kuće nekoliko dana. To će joj dati priliku da se upozna kako sa vama tako i sa svojim novim domom. Iako će biti u izolaciji, njen miris će dolaziti do vaših drugih mačaka i one će se na ovaj način upoznati sa njom, pre nego što je lično sretnu.

Dozvolite mačkama da se upoznaju – Nakon nekoliko dana, predstavite novu mačku svojim dvema mačkama. U idealnom slučaju mogli biste da koristite transporter za mačke u kojoj će biti nova mačka. Ona će u njemu biti bezbedna, ukoliko druge dve mačke ispolje agresivno ponašanje. Poželjno je da transporter stavite na bezbedno uzvišeno mesto odakle će nova mačka moći da vidi ostale. Vaše stare mačke bi u idealnom slučaju trebalo da budu radoznale, ali ne i agresivne. Ako vam se učini da su prilično ravnodušne, smatrajte to svojom pobedom.

Omogućite brže i lakše prihvatanje – Preporučljivo je da spustite transporter na zemlju i oko njega stavite neke poslastice i igračke za mačke. Na ovaj način će vaše stare mačke hteti da priđu transporteru i novoj mački, a ujedno će interakciju sa novom mačkom povezati sa pozitivnim nagrađivanjem.

Obezbedite upoznavanje licem u lice – Ukoliko ni jedna mačka ne pokazuje znake agresije nakon upoznavanja preko transportera, pređite na sledeću fazu – upoznavanje licem u lice. Započnite tako što ćete u rukama uneti novu mačku u prostoriji u kojoj su druge dve. Na ovaj način svojim starim mačkama pokazujete da štitite novog ljubimca. Nemojte pokušavati novu mačku da približite starim, već ih pustite da to urade samoinicijativno. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da stare mačke sikću na novu, ali to je normalna reakcija koja pridošlici pokazuje gde je njeno mesto.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group