Sve što treba da znate o hrani za pse

Kada odlučite da udomite ili kupite psa, vrlo je važno da se informišete o hrani koju ćete mu davati.

Na tržištu postoji veliki izbor hrane za naše ljubimce i nekada nije lako odlučiti se za “najbolju”. Svaka nudi posebne sastojke za kožu, krzno, sjaj, bolje varenje i tako dalje.

Pre nego što budete otišli u kupovinu hrane, pročitajte ovaj tekst koji će vas na najbolji mogući način uputiti na pravi izbor za vašeg ljubimca.

1. Držite se hrane koja je bogata proteinima, a ne žitaricama

Hrana bogata proteinima, sa manjom količinom pšenice i obrađenih žitarica (koje se uglavnom mogu pronaći na rafovima prodavnica za životinje) će vašem ljubimcu dati više energije i smanjiti rizik od digestivnih problema.

2. Redovno perite činije za vodu i hranu

Ljudi često zaboravljaju na čistoću činija u kojima se drže hrana i voda koje mogu da utiču na zdravlje psa. Neredovni m čišćenjem dopuštate da se razviju bakterije u činiji koje mogu prouzrokovati povraćanje i dijareju. Svakodnevno perite činije sa sapunicom i dobro ih isperite.

3. Vodite računa o “obrocima”

Natpisi na pakovanjima poput “pileći obrok” i “goveđi obrok” su lepši način za ukazivanje na samleveno meso. Takva hrana uglavnom sadrži sastojke koji ne bi trebalo da se koriste za ishranu.

4. Sveža hrana je bolja

Konzervirana hrana koja se pravi ekstremnim prerađivanjem uglavnom nema mnogo nutrijenata. Da bi se to nadomestilo, u takve namirnice se stavljaju sintetički vitamini i minerali. Baš kao i ljudi, psi znaju razliku između veštačkih i pravih sastojaka. Nutrijenti iz lagano prerađene hrane se bolje apsorbuju i samim tim psa čine zdravijim.  

5. Pronađite savršenu porciju

Istraživanja su pokazala da psi sa idealnom kilažom žive duže, što je činjenica i kod ljudi. Većina brendova nude hranu prema generalnoj težini rase psa, ne uzimajući u obzir aktivnost psa. Samim tim, nekad količina hrane koju psu dajete može da bude i za 50% veća od normale.

6. Hrana sa manje konzervansa

Da bi se produžila trajnost hrane, mnogi proizvođaći stavljaju veliku količinu konzervansa u nju. Iako postoje prirodni konzervansi, poput ekstrakta ruzmarina, mnogi veštački mogu biti toksični.

7. Hrana koju ne bi trebalo da dajete psu

Poznato je da čokolada nije dobra za pse. Pored nje, ne bi trebalo da im dajete luk, grožđe i suvo grožđe, makadamski oraščić i koske.

8. Psi nisu vukovi

Iako dele 98% DNK sa njima, to ne znači da psima treba da pružate istu ishranu kao što vukovi imaju. Sveže meso može imati patogene koji izazivaju trovanje hranom.

9. Kuvanje za pse nije tako lako

Ako mislite da je dovoljno davati psu ostatke od večere ili mu povremeno kuvati meso sa graškom i pirinčem – prevarili ste se. Da biste omogućili psu sve potrebne nutrijente, potrebno je da saznate na prvom mestu koji su mu potrebni. Balansirana dijeta mora imati esencijalne vitamine, minerale i aminokiseline.

10. Hidratacija psa je vrlo bitna

Generalno govoreći, psima je potrebno od 15ml do 30ml vode po kilogramu dnevno. Ako je vaš pas aktivan ili živite u predelu gde je toplija klima – i više. Pored toga, sveža i prirodna hrana pruža psima takođe hidrataciju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group