Šta navodi mačku da poželi da vam onjuši lice?

Možda deluju kao neukrotive, iako se odavno nalaze među pripitomljenim životinjama, ali mačke mogu da budu vrlo privržene svojim vlasnicima.

Ako se o njima brinu na pravi način, mačke neće oklevati da svojim vlasnicima uzvrate iskrenom naklonošću. Osim toga, mnoge mačke imaju tendenciju da budu vrlo „lepljive“ i da u korak prate svoje ljudske prijatelje. Ali, šta navodi mačku da poželi da vam onjuši lice?

Činjenica je da mačke imaju odlično čulo mirisa i da su vrlo osetljive zbog toga na sve prijatne, ali i neprijatne mirise iz svoje okoline. Prvenstveno one koriste čulo mirisa za prikupljanje podataka, uočavanje opasnosti, ali i za pokazivanje naklonosti prema nekom. Takođe, mačke su u stanju da otkriju opasnost putem Flehmenovog odgovora, odnosno specifičnog načina udisanja vazduha kroz otvorena usta.

Glavni razlozi zbog kojih će mačka poželeti da vam onjuši lice su:

Želja da vas pozdravi – Baš kao što se ljudi pozdravljaju rukovanjem, mačke koriste svoj nos kako bi dodirnule jedna drugu pri susretu i na taj način prenele poruku da im je drago da su se srele. Isti princip one koriste i kada žele da pozdrave ljude koje vole.

Ona tim putem gradi bliskost i poverenje sa vama – Kada vam se približi i dobije priliku da oseti vaš miris, ona ga skladišti u svom sećanju i na taj način gradi snažniju vezu sa vama. Ona oseća da vam je bliža što više informacija o vama zna, a vaš miris je na vrhu liste važnih. Osim što će vas pomirisati, mačka će se neretko i trljati o vas kako bi ostavila svoj miris na vašem obrazu, jer vas smatra „svojom teritorijom“.

Zašto vam mačka njuška lice kada spavate?

Ako mačka ima običaj da se popne na vaš krevet dok spavate i priđe vam sasvim blizu licu, njuškajući vas dok spavate, ona bi to mogla da radi iz sledećih razloga:

  • Dosadno joj je bez vas
  • Raspoložena je za igru i maženje
  • Gladna je ili žedna
  • Hrčete ili pravite neki drugi zvuk koji je uznemirava
  • Želi da se uveri da ste to stvarno vi

Vrlo često mačke imaju običaj da bude svoje vlasnike tako što im njuškaju lica, dodiruju ih šapama, pa čak i ih i ogrebu po nosu. Ovakav scenario je specifičan za jutarnje sate kada je mačka već uveliko aktivna i želi da dobije svoju porciju sa hranom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group