Šta možete da uradite kada je vaša mačka u teranju?

Da li ste znali da se ženke mačaka koje nisu sterilisane nazivaju „kraljicama“?

Nema sumnje da su ovaj naziv dobile jer je zapravo to najbolji način na koji bi trebalo da tretirate vašu mačku kada je u teranju. To bi jednostavno rečeno značilo da joj morate pružiti prostora koliko joj je neophodno i ukazati pažnju ako to poželi. Takođe, trebalo bi da ignorišete njeno glasno mjaukanje. Šta god radili, ne puštajte je da izađe iz kuće, osim ako ne čeznete za tim da imate i mačiće.

Šta znači kada je mačka u teranju?

Baš kao i psi, kada su mačke u teranju to znači da su u plodnom periodu svog reproduktivnog ciklusa. One su u tom periodu spremne za parenje. Većina mačaka već sa 6 meseci može da bude u teranju. Period teranja traje od dva dana do tri nedelje, a najčešće od 6-8 dana.

Kako bi trebalo da reagujete kad je vaša mačka u teranju?

Naime, ne postoji način da se teranje zaobiđe, ako mačka nije sterilisana. Ali, postoje načini da premostite ovaj neprijatan period:

Ugađajte svojoj mački – Veterinari savetuju da vlasnici ugađaju svojim mačkama koje su u teranju. Oni tvrde da mačke tad zaslužuju kraljevski tretman, koji podrazumeva dodatno četkanje i maženje.

Ne ugrožavajte njen prostor – Kada su u teranju mačke obično izbegavaju ljude. Dakle, ako vaša ljubimica nije raspoložena za maženje to ne bi trebalo da smatrate lično i da pokušavate da joj se približite.

Uverite se da ima prostor za skrivanje – Ponekad su samoća i dobro mesto za skrivanje dovoljni za ovaj izazovni period u životu mačke. Pobrinite se da vaša ljubimica ima na raspolaganju usamljeno utočište, na kom je niko neće uznemiravati.

Zabavite je igrom – Baš poput deteta kom možete skrenuti pažnju sa bilo čega jednostavnom igrom, tako i svoju mačku možete navesti da manje misli na teranje ako joj predložite zabavnu aktivnost. Interaktivne igračke su u ovom slučaju najbolja opcija.

Dobro zatvorite i zaključajte vrata i prozore – Moglo bi se reći da su mačke izvan sebe u teranju. To znači da će pokušati sve kako bi pobegle iz kuće i našle partnera za parenje. Njen um i telo joj govore da je vreme parenja, zbog čega je važno da se uverite da ne može da izađe iz kuće.

Pobrinite se da je njena kutija sa posipom savršeno čista – Neke mačke imaju običaj da obeležavaju teritoriju kada su u teranju. One to rade kako bi obavestile mačore iz svog okruženja da su spremne za parenje. Da biste izbegli da cela vaša kuća postane njeno mesto za vršenje nužde, važno je da njenu kutiju sa posipom održavate savršeno čistom, kako bi je naveli da se drži svoje rutine.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group