Šta možete da uradite ako ste izgubili pticu kućnog ljubimca?

Za razliku od pasa i mačaka, koji se mnogo više vezuju za svoje vlasnike, smatra se da su ptice u duši uvek slobodne.

Samim tim ako ste slučajno ostavili vrata kaveza vaše ptice otvorena i ona je nestala, verovatno mislite da je nećete nikad pronaći. Međutim, ne bi trebalo da paničite i gubite nadu, jer postoje načini da je pronađete i vratite u svoj dom. Sve što vam je potrebno je dobar plan za pronalaženje.

Lokalna potraga bi trebalo da je vaš prvi korak

Očigledan izazov pri pronalaženju ptice je u samoj činjenici da ona može da leti, a vi ne. Iz ovog razloga ptice su u mogućnosti da lako pređu velike razdaljine. Međutim, ako je vaša ptica većinu svog života provela u kavezu, velike su šanse da je ona neiskusan letač. Kao rezultat toga, ona možda jeste odletela, ali ne daleko. Iz ovog razloga najvažnije je da prvo pretražite svoj komšiluk. Obratite pažnju na krošnje drveća i krovove. Osluškujte pažljivo da biste je čuli.

Namamite je nazad u njen kavez

Jedna od tehnika koja vam može pomoći da vratite svoju izgubljenu pticu je da postavite njen kavez napolju sa otvorenim vratima. U njemu ostavite njenu omiljenu hranu kako biste joj dali podsticaj da se vrati. Ako imate dve ptice, a jedna od njih je pobegla, zvuci druge bi mogli da privuku onu koja je nestala.

Razglasite da vam je nestala ptica

Što više pomoći budete imali u potrazi za vašom pticom, to su veće šanse da ćete je pronaći. Možete napraviti flajere sa njenom slikom i podeliti po kraju. Takođe, ako poznajete osobe koje imaju pse koje redovno šetaju možete ih zamoliti da obrate pažnju na vašu pticu. Ako vaša ptica zna svoje ime i odaziva se na njega, naglasite kako se zove svakom koga budete zamolili da vam pomogne da je pronađete. Ako želite da maksimalno povećate šanse za pronalaženjem vaše ptice, ponudite nagradu poštenom pronalazaču.

Šta ako ne pronađete svoju pticu u narednih par dana?

Najvažnije stvar u celoj priči je da ne odustajete. Izgubljene ptice imaju običaj da se vrate i nakon nekoliko nedelja, kada vlasnici odustanu potpuno od potrage. U početku ptica će uživati u svojoj slobodi, ali uskoro će da postane umorna i gladna. Ali, budući da je neiskusna u pronalaženju hrane, tražiće lako dostupna mesta sa semenkama. U tom pogledu možete svakog dana ostavljati na svom prozoru, terasi ili tremu malu posudu sa ptičijom hranom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group