Šta možete da uradite ako se vaš pas plaši stepenica?

Kakav odnos vaš pas ima sa stepenicama u vašem domu?

Nije retkost da se psi plaše stepenica. Štaviše smatra se da je ovo prilično česta pseća fobija, naročito kod mladih pasa koji se nisu često susretali sa stepenicama dok su bili štenci. Ako ste primetili da vaš pas odbija da se penje ili silazi niz stepenice, to je problem koji zahteva vaše angažovanje. Na svu sreću, postoje načini da mu pomognete da prevaziđe ovaj strah. U redovima koji slede otkrijte šta je važno da znate ako se vaš pas plaši stepenica.

Isključite medicinski problem

Pre nego što počnete da tražite uzrok za strah vašeg psa od stepenica na nekom drugom mestu, važno je da porazgovarate sa svojim veterinarom. Strah vašeg psa može proizići iz fizičkog problema. On možda ne želi da se penje ili silazi niz stepenice jer mu ta aktivnost izaziva bolove, ukoliko pati od artritisa ili ima neku povredu. Važno je da veterinar isključi postojanje medicinskog problema.

Uzrok straha od penjanja i silaženja niz stepenice

Kao što smo već istakli, psi se najčešće plaše stepenica jer su im one nepoznate. Ako ste se tek nedavno doselili u veći dom, a ranije ste živeli u malom stanu bez stepenica, vrlo je moguće da vaš ljubimac nije imao priliku da se upozna sa njima. U nekim slučajevima strah se može javiti zbog traumatskog iskustva, ako je na primer pas doživeo nekada pad niz stepenice.

Prevazilaženje straha od stepenica

Raščistite sve sa stepenica – Uverite se da na stepenicama nema predmeta koji će psu smetati dok se penje ili silazi. Ne želite da se vaš pas spotakne i doživi još jedno loše iskustvo sa stepenicama. Takođe, ako su vaše stepenice uske i strme, pokušajte da obuku primenite na nekim širim stepenicama poput onih u parkovima.

Odvratite pažnju svom psu – Umesto da pokušavate da naterate svog psa da se penje i silazi niz stepenice, možete pokušati da mu malo odvratite pažnju. Potapšite svoja kolena dlanovima i pozovite svog psa. Kada vam priđe pomazite ga i dajte mu poslasticu. Zatim napravite jedan korak uz stepenice i pozovite ga da uradi isto. Ako pristane dajte mu ponovo poslastice. Vratite se zatim zajedno na početak. Sledeći put se popnite dve stepenice ka gore i sve tako. Fokusiran na poslastice, pas će manje misliti na stepenice.

Obavezno idite laganim tempom – Ako se vaš pas zaista mnogo plaši stepenica, suludo je i za očekivati da će kompletno stepenište da savlada za jedan dan. Važno je da budete smireni i da ne insistirate na nečemu što on nije u stanju trenutno da uradi. Za jedan dan i jedna stepenica je uspeh.

Trik sa poslasticama koristite i pri silaženju – Kako bi naveli svog ljubimca da siđe niz stepenice, sada kada ste savladali penjanje, stavite poslastice na stepenik ispod onog na kom pas stoji. Kada se spusti do nje, stavite drugu na sledeći i sve tako, dokle god je voljan da sarađuje. Ako vam se učini da je dosta, sedite kraj njega i zagrlite ga. Sutra ćete pokušati opet.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group