Šta mačke mogu da piju osim vode?

Većina mačaka ne voli vodu, čak ni kada je njena konzumacija u pitanju.

Ponekad mačke do te mere odbijaju vodu da to može da dovede do ozbiljne dehidratacije. U idealnom slučaju, mačkama bi zaista trebalo nuditi samo vodu za piće, ali šta možete da uradite ako vaša ljubimica odbija da je pije? Osim vode, postoje i druge tečnosti koje mačka može da pije, ali bi trebalo imati na umu da one nisu zamena za vodu, već dodatak.

Tečnosti koje mačke mogu da piju osim vode:

Majčino mleko -  Mačići po rođenju piju majčino mleko. Prvo mleko koje proizvodi organizam majke naziva se kolostrum i ono je bogato antitelima koja pomažu u jačanju imuniteta mačića. Tokom prvog meseca života mačićima je potrebno samo majčino mleko za pravilan rast i razvoj.

Mlečna formula za mačiće – Kada su u pitanju mačići koji su ostali bez majke, njih bi trebalo hraniti specijalnom mlečnom formulom, nalik onoj za ljudske bebe. Nije preporučljivo korišćenje kozijeg ili kravljeg mleka u te svrhe. Razlog je jednostavan: to mleko ne sadrži u sebi pravilnu ravnotežu hranljivih materija koje su mačićima potrebne.

Mleko za mačke – U prodavnicama kućnih ljubimaca postoji specijalno mleko za mačke koje u sebi ima smanjen nivo laktoze koja je štetna za odrasle mačke. S druge strane u njemu je prisutna dovoljna količina kalcijuma zahvaljujući kom mačije kosti, zubi i nokti mogu da jačaju.

Bujon od kostiju – Svim odraslim mačkama toplo se preporučuje supa ili čorba od pilećih kostiju koja u sebi ima mnogo hranljivih sastojaka. Ovaj bujon se može umešati i sa suvom mačijom hranom kako bi se podstakla i najizbirljivija mačka da putem ovog obroka unese tečnost u svoj organizam. Osim što pomaže mački da ne dehidrira, ova čorba uklanja i toksine iz njene jetre, pomaže u varenju i poboljšava imuni sistem vaše ljubimice.

Tečnosti koje su štetne za mačke:

Mleko i mlečni proizvodi – Iako većina mačaka voli ukus kravljeg mleka, ono zaista nije dobro za njeno zdravlje. U kravljem mleku je prisutna laktoza koju organizam odrasle mačke ne može da svari.

Čokoladna i pića sa kofeinom – Kao što je čokolada opasna za pse, isto tako je otrovna i za mačke. Čokoladni napici u sebi sadrže jedinjenja koja mogu kod mačaka izazvati dijareju, povraćanje, visoku temperaturu, abnormalni srčani ritam, pa čak i napade.

Alkoholni napici – Alkohol je takođe opasan po život mačke. Iako će mačke već po mirisu prepoznati piće koje u sebi sadrži alkohol i instinktivno se držati dalje od njega, trebalo bi da imate na umu da ako se dogodi da ga ipak probaju, ono može izazvati drhtavicu, dezorijentisanost, probleme sa disanjem, povraćanje, dijareju, a neretko i smrt.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group