Šta je važno da znate pre nego što nabavite svog prvog psa?

Mnogima od nas su roditelji, često iz opravdanih razloga, uskratili mogućnost posedovanja psa kao kućnog ljubimca.

Ponekad je razlog bio životni prostor u kom nije bilo dovoljno mesta za psa, a ponekad finansijska situacija, česte selidbe ili jednostavno nedovoljno vremena da se makar jedan član porodice brine adekvatno o potrebama pasa. Ako ste se prepoznali u ovoj priči, jedno je sigurno, a to je da ćete kao odrasla osoba jedva dočekati da u svoj dom unesete jedno malo slatko krzneno stvorenje.

Iako to zvuči zaista bajkovito i deluje poput ispunjenja davno sanjanog dečijeg sna, činjenica je da to može da bude i vrlo neprijatno iskustvo. Možda od silne želje da imate ljubimca nikad niste ni razmišljali o tome da li ste spremni za njega i na kraju krajeva šta je sve potrebno da znate pre nego što nabavite psa. U redovima koji slede vam otkrivamo tajne uspešnog “roditeljstva” kada su štenci u pitanju.

Faza šteneta će vas testirati – Period u kom je vaš novi najbolji prijatelj štene će vas posebno testirati. Vaš novi zajednički život biće u najmanju ruku – bolan. Ono će možda u početku biti plašljivo, da bi kada se oslobodi postalo prilično divlje. Njegovih mokrih tragova biće na svakom koraku, a i vaš nameštaj će pretrpeti štetu. Takođe, očekujte i brojne ugrize i ogrebotine, usled malo grublje igre.

Pripremite se za troškove – Možda niste razmišljali u tom pravcu, ali psi su skupi. I to ne mislimo samo na početni trošak prilikom kupovine, već i na sve što nakon toga sledi. Odlasci kod veterinara, vakcinacija, sterilizacija, hrana, proizvodi za negu dlake, kao i šamponi za buve nisu baš besplatni. Osim toga, obuka pasa je vrlo često neophodna, što predstavlja dodatne troškove.

Spontana putovanja će postati vaša prošlost – Ako ste više nego bilo šta voleli spontani beg od užurbane svakodnevice, sa psom u priči to neće biti lako izvodljivo. Kao prvo prevoz od tačke A do tačke B biće komplikovan, čak i ako idete vlastitim automobilom. Pored toga mnogi hoteli i privatni smeštaji ne dozvoljavaju boravak kućnim ljubimcima. I na kraju, ali ne i najmanje važno možda nećete uvek imati kome da ga ostavite na čuvanje.

Postaćete doživotni trener jednog psa – Kada vaš pas savlada prvih nekoliko osnovnih komandi, osetićete da ste na krovu sveta. Međutim, vaš posao trenera pasa se nikad zapravo ne završava. Psi se baš kao i ljudi stalno menjaju na osnovu stečenog iskustva, zbog čega je konstantno potrebno da ih podučavate ispravnom ponašanju.

Biće vam potreabn dobar usisivač – Ako nabavite psa koji je sklon linjanju, računajte na to da je najbolje da odmah kupite visokokvalitetan usisivač, koji ćete koristiti često. Ukoliko vam je higijena u životu zaista važna, verovatno nećete moći da podnesete dlake i različite oblike prljavštine po stanu, zbog čega će dobar usisivač da postane vaša najbolja investicija u životu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group