Šta je potrebno da uradite ako vašeg psa udari auto?

Saobraćaj u gradu predstavlja opasnost za životinje svih vrsta.

Čak i ako ste vrlo savestan vlasnik, može se dogoditi da vaš pas pojuri za mačkom koja je na drugoj strani ulice i da ga u tom momentu udari auto. Iako će to iskustvo za vas bez svake sumnje biti uznemirujuće, važno je da ostanete smireni i pokušate da na najbolji mogući način pomognete svom ljubimcu. Od vaše reakcije zapravo zavisi njegov život.

Kao prvo odvedite svog psa na sigurno

Ako je auto udarilo vašeg psa i on je ostao da leži na putu ili kraj njega važno je da ga pažljivo pomerite na bezbednu lokaciju. Način pomeranja zavisiće od toga koliko je pas povređen i gde se povrede nalaze. Takođe, imajte na umu da bi pas usled proživljene traume mogao da vas slučajno ujede. Najnežnije što možete podignite svog psa i držite ga u ravnom položaju. Pobrinite se da ne savijate nepotrebno kritične delove njegovog tela poput vrata i stomaka.

Procenite ozbiljnost povreda

Drugi korak je procena njegovih povreda. Ako pas obilno krvari i u nesvesti ti je, to zahteva hitnu veterinarsku pomoć. Krvarenje je neophodno zaustaviti pritiskom uz pomoć komada tkanine, a ako primetite da ima slomljenu nogu, budite vrlo obazrivi kada ga budete pomerali. Ako vaš pas ne diše, biće potrebno da primenite hitno oživljavanje, uz masažu srca. U tom trenutku svakako, najbolje je da pozovete veterinara i sledite njegove instrukcije.

Odvezite ga do veterinara

Ako imate pri ruci ćebe, peškir, jaknu ili duks pokušajte da umotate svog psa u njega kako bi bio što stabilniji u toku prevoza do veterinara. Takođe, bilo koja tkanina će mu omogućiti da zadrži telesnu temperaturu i funkcije organa. Ukoliko postoji mogućnost potražite pomoć neke osobe u blizini koja će biti sa vašim ljubimcem na zadnjem sedištu, dok vi vozite do veterinara. Čak i ako vaš pas nema vidljive rane na telu, a bili ste svedok udarca koji je primio od automobila u pokretu, važno je da ga odvedete na pregled kod veterinara jer bi vrlo lako mogao imati unutrašnje krvarenje i slomljene kosti.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group