Šta da radite ako vaš ljubimac izgubi glas?

Svi kućni ljubimci, kao i njihovi vlasnici, imaju svoj karakter.

Karakter - to je ono što razlikuje svako živo stvorenje, što ga čini jedinstvenom i zanimljivom ”kreacijom”.

Postoje "pričljive" mačke ili mačke koje dobrovoljno prate svaki potez svog gospodara, ali tu su i tihe mačke. Psi su obično bučniji i "pričljivi", verovatno zbog zaštitne svrhe, koje su svojstvene njihovoj prirodi. Ali ponekad se dogodi da društvena i glasna životinja naglo postane mirna i tiha, kao da je “progutala jezik”. Naravno, vlasnici koji brinu o svojim kućnim ljubimcima odmah ovo primete, jer je to znak slabosti koja definitivno treba da se ispravi. Naravno, u početku morate pažljivo da posmatrate svog kućnog ljubimca, možda ćuti ceo dan, zato što tako hoće!

Raspoloženje kod životinja kao i kod ljudi, ponekad varira u različitim pravcima. Ali ako primetite da sa vašim ljubimcim nešto nije u redu, onda je vreme da preduzmete akciju. Na primer, ako je u pitanju mačka i ona pokušava da mjauče, a iz grla se čuje čudan zvuk ili čak praznina. Pas koji laje može proizvesti čudno šištanje, nedostatak daha. Ovo su znaci da vaš ljubimac treba vašu pomoć.

Zašto se to dešava?

Šta da radite ako vaš pas ili mačka izgubi glas?

Postoji veliki broj faktora i čak ozbiljne bolesti koje mogu da izazovu takve neprijatne simptome kod vašeg ljubimca. Za njega je gubitak glasa pravi šok i potrebna mu je pomoć da se izbori sa tim. Najčešći razlog za nestanak životinjskih glasova je oštećenje grla, jednjaka ili gornjih disajnih puteva. Ništa čudno, jer životinje, kao deca, sve pokušavaju da probaju i lako se povrede oštrim kostima iz ribe ili piletine, čvorovima od drvenog štapa, komadima žice ili čak delovima igračaka.

Ponekad životinja izgubi glas od nedostatka vode. Zapamtite da vašem ljubimcu treba uvek da bude lako dostupna čista, sveža voda. Ponekad je nestanak glasa jedan od simptoma bolesti. Na primer, upala uha. Ozbiljnije virusne bolesti takođe mogu dovesti do gubitka glasa. Naravno, u ovom slučaju, bolesne životinje moraju ispoljiti i druge simptome bolesti: na primer, pospanost, slabost, kašalj, groznicu i tako dalje. Tipično, prehlada, kao i kod ljudi stvara sluz koja se akumulira i otežava proizvodnju zvuka. Ponekad ljubimac može da izgubi glas ako je već duže vreme u sobi sa oštrim mirisom, kao što je miris cigareta, rastvarača, lakova ili boja. Iskusni veterinar će moći da utvrdi pravi uzrok problema i prepiše odgovarajući tretman.

Kako da sami lečite svog ljubimca?

Dobro provetrite prostoriju, pazite na prisustvo i čistoću vode u činiji vašeg ljubimca. Pokušajte da vidite grlo životinje; ako vidite mehaničko oštećenje i upalu, posetite veterinara. Ponekad, u slučaju otoka grla, pomoći će antihistaminici, na primer, "Suprastin" ili "Claritin". Naravno, morate da ih dozirate u zavisnosti od težine vašeg ljubimca.

Ukoliko vaš ljubimac ima i dalje problema sa mjaukanjem ili lajanjem, najbolje rešenje je da se posavetujete sa stručnim veterinarom koji će temeljno pregledati vašeg ljubimca i odrediti pravu terapiju.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group