Šta bi trebalo da uradite ako primetite krv u stolici vaše mačke?

Ako imate mačku u kući, i ona koristi kutiju sa posipom za svoju nuždu, sigurno ste upoznati sa normalnim izgledom njene stolice.

U tom slučaju može biti veoma zabrinjavajuće ako primetite krv u stolici svoje mačke. Da li je to razlog za uzbunu? Da li bi trebalo da je odvedete kod veterinara?

RAZLOZI POJAVE KRVI U MAČIJOJ STOLICI

Postoji više razloga koji dovode do ove pojave:

  • DIJAREJA – Može izazvati iritacije sluznice donjeg dela gastrointestinalnog trakta, što dovodi do krvarenja. Ako ste primetili da vaša mačka već par dana ima retku stolicu, u njoj se veoma lako može pojaviti i krv.
  • ZATVOR – Suprotno od dijareje i zatvor može da dovede do krvave stolice. Usled napona dolazi do pucanja krvnih sudova u donjem delu GI trakta. Oba ova problema mogu iza sebe imati uzrok u vidu stresa, promena u ishrani, prisustva parazita, infekcije, toksina, upale creva i stranog tela u organizmu.
  • DEHIDRATACIJA – S druge strane dijareja često dovodi do novog problema, dehidratacije koja takođe može učiniti da se krv nađe u mačijoj stolici.
  • RAZLIČITE VRSTE IZRASLINA – Polipi, ciste i tumori takođe su uzročnici pojave krvi u stolici.

Osim toga obratite pažnju na stolice tamne boje koje na prvi put ne deluju kao krvave, a zapravo predstavljaju delimično svarenu krv. Tamna krv je znak da u tankom crevu ili želucu postoji krvarenje, što ne sme biti zanemareno.

ŠTA URADITI U SLUČAJU DA PRIMETITE KRV U STOLICI VAŠE MAČKE?

Ukoliko je krv prisutna nekoliko dana najbolje bi bilo da se obratite veterinaru. Takođe, ako mačka nema krvavu stolicu, a ima dijareju i zatvor nekoliko dana, važno je da posetite veterinara, jer je lečenje manjeg problema siguran put za izbegavanje većeg. Hrana bogata vlaknima može pomoći vašoj mački da izbegne probleme sa zatvorom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group