Psi zaista mogu da osete ko je loša osoba

Više slika

Više slika

Ako imate psa za ljubimca, sigurno ste primetili da vaš čupavi prijatelj laje ili reži na određene ljude...

Nova istraživanja su pokazala da to nije slučajno i da psi zaista mogu da osete ko je loša osoba ili ko ih se plaši, a pogotovo da li je neka osoba loša prema drugima.  Na taj način znaju kako da se ponašaju kada im neko priđe ili prođe pored njih. 

Da bi to zvanično dokazali, istraživači su zamolili vlasnike pasa da pred svojim ljubimcima odglume tri različite situacije. U prvoj, vlasnicima je data tegla koju nisu mogli da otvore. Jedan istraživač se ponudio da pomogne, dok je drugi bio pasivan. U drugoj, jedan istraživač je opet bio pasivan, dok je drugi učtivo odbio da pruži pomoć. Na kraju oba scenarija, oba istraživača su ponudila psu poslastice i kako je i bilo očekivano – pas ih je obe pojeo.

U drugom delu istraživanja, jedan istraživač se ponašao bezobrazno prema vlasniku psa, vikao je, psovao i nije želeo da mu pomogne da otvori teglu. Kada je isti ponudio psu poslasticu, pas ju je na začuđenje mnogih – odbio i nije hteo da je pojede. Tako su naučnici došli do zaključka da pas može da zaključi ko su loše osobe i to bez greške.

Sledeći put kada budete primetili da se vašem psu ne sviđa određena osoba, obratite pađnju na njeno ponašanje!

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group