Psi i zimska garderoba – da li im je potrebna?

Kako temperature sa svakim danom sve više opadaju, tako je potrebnije da se oblačimo sve toplije pri izlasku iz kuće.

Ali, kada u šetnju pođete sa svojim vernim četvoronožnim prijateljom, zakopčani do grla, sa kapom i šalom preko nosa, ne možete da se ne zapitate da li je i njemu potreban zimski kaputić? Činjenica je da nije svim psima neophodna zimska garderoba, čak i kada je napolju vrlo hladno. U nekim slučajevima dodatni sloj može učiniti više štete nego koristi. Međutim, pod pravim uslovima, mnogim rasama pasa bi dobro došao još jedan zaštitni sloj.

ZAŠTO LJUDI KUPUJU ZIMSKE KAPUTE ZA SVOJE PSE?

Ponekad je odluka o kupovini zimske odeće za psa čisto emotivna. Šetnja sa psom po ekstremno hladnom vremenu može da bude vrlo uznemirujuća, jer ne možete da se otrgnete od pomisli da je vašem ljubimcu možda hladno, uprkos njegovom prirodnom kaputu. Budući da je psima potrebno da minimum jednom dnevno izađu napolje, i oslobode se viška energije, razumljivo je što vlasnici pasa ne žele da ugroze zdravlje svojih ljubimaca i kupuju im zimske kapute. S druge strane, ovakva odluka je stvar pomodarstva. Ako želite da pratite trendove, nema sumnje da ćete svom psu kupiti nov zimski kaput.

DA LI JE VAŠEM PSU POTREBAN ZIMSKI KAPUT?

Ako živite u okruženju koje je zimi poprilično vetrovito, ili vaš pas ima običaj da se poprilično pokvasi kada je napolju, u tom je slučaju bolje odabrati zimski kaput. Zapravo, ako ste u dilemi, jednostavno posmatrajte kako se vaš pas posmatra kada ste u šetnji. Ako drhti, sporo hoda i deluje kao da će se srušiti od hladnoće, to je znak da bi mu dodatni sloj dobro došao. Takođe stariji, veoma mladi i svi psi sa zdravstvenim problemima mogu imati koristi od dodatne garderobe.

KOJIM SE RASAMA POTREBAN ZIMSKI KAPUT?

Manji psi imaju relativno veću površinu kroz koju gube hladnoću od većih pasa, tako da je njima potrebnija zimska garderoba. Rase koje spadaju u ovu grupu su čivave, terijeri i pinčevi. Takođe, psi koji su vrlo vitke građe poput hrtova ceniće ako ih ogrnete toplim kaputom zimi. I na samom kraju psi koji imaju vrlo tanko krzno, ili ga nemaju uopšte zahtevaju da nose zimski kaput. Nasuprot njih psi sa dugom i gustom dlakom, nemaju potrebu za zimskom odećom. Zapravo težina kaputa bi mogla da smanji izolaciona svojstva psećeg krzna. Takođe, tamno krzno apsorbuje više toplote zimi od svetlog.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group