Pravi razlozi koji stoje iza mačijeg ugriza

Iako to nikad do sada nije uradila, vaša mačka bi vas samo jednog dana mogla "počastiti" jednim neprijatnim uzgrizom.

U tom trenutku ćete vrisnuti od bola i svakako šoka, ali ćete se i zapitati zašto je to uradila? Još dok su vrlo male mačke nauče da kontrolišu svoje šape na kojima su kandže ali i puna usta vrlo oštih zuba, pre svega kako vas ne bi ostavili sa povredama uled igranja. Ali šta se dešava ako vaša odrasla mačka odluči najednom da vas ugrize, bez nekog očiglednog povoda?

RAZLOZI MAČIJEG UGRIZA

Mačići i odrasle mačke, grizu iz sasvim različitih razloga. Mačići grizu jer još uvek nisu svesni svoje snage i jer to po prirodi rade jedni sa drugima u svom leglu, demonstrirajući svoju veštinu. Na ovaj način oni uče kako da se izbore za sebe. U svom najranijem dobu, oni se uče dobrom ponašanju uz pomoć interakcije sa majkom i drugim mačićima. Često su međutim mačići odvojeni od majke pre nego što su naučili važne lekcije. U tom je slučaju važno da vlasnik preuzme ulogu majke i da nauči mače šta sem a šta ne sme da radi. Kada je reč o starijoj mački, njeni ugrizi su zapravo utvrđivanje dominacije. Svakako oni mogu da budu i odgovor na pretnju. Osim toga umesto mjaukanja, ugrizom mačka može da vam saopšti da želi vašu pažnju.

KAKO SPREČITI MAČKU DA GRIZE SVE OKO SEBE?

Ukoliko je reč o odrasloj mački, treba da imate u vidu da je možda nikad nećete moći apsolutno sprečiti da vas ugrize, ali možete da pokušate na nekoliko načina. Rešenje ćete morati da prilagodite uzrastu mačke i razlogu njenog ugriza.

  • Kao prvo ne smete nikad dozvoliti vašoj mački da se igra sa vašim prstima na nogama ili na rukama, kao sa svojim igračkama. Ovo je najčešća greška koju vlasnici mačaka čine.

  • Pohvalite svoju macu kada vas nežno dodirne šapom i nagradite je nekom poslasticom, kao i kada vam se umiljava i ne grize vas.

  • Ako vas ugrize obavezno negodujte i stavite joj do znanja da to ne sme da radi. Ona mora da shvati da vas na taj način povređuje. Ne vičite na nju, jer to neće razumeti već svojim bolnim jaukom, zaustavite takvo ponašanje.

  • Ako vas je mačka ugrizla i odbija da vas pusti, nikako ne povlačite ruku ka sebi, trebalo bi da je gurnete u pravcu ugriza kako bi je naveli da vas pusti. Ako povučete ruku, ona će to shvatiti kao opiranje i još više će zariti zube.

  • Ako mačka nastavlja sa grebanjem i ujedanjem, zatvorite je u drugu sobu na 15 minuta. Ovo bi moglo pomoći da shvati da je prešla granicu. Izbegavajte fizičko kažnjavanje jer na taj način mačke postaju još agresivnije.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group