Naučnici kažu: ljubimci vas čine produktivnijim na radnom mestu

Sada imamo legitiman razlog da sa nama dovedemo četvoronožnog prijatelja.

Prema Mari-Hose Anders, stručnjaku za odnose sa ljudima i životinjama, kućni ljubimci ne samo da smanjuju stres i poboljšavaju komunikaciju među kolegama, već i povećavaju produktivnost rada na radnom mestu.     

„Kada je vaš ljubimac pored vas ne samo da pada nivo kortizola, već počinje da se aktivnije proizvodi hormon oksitocin, koji vam pomaže da se osećate opušteno i srećno“, rekla je Mari u intervjuu za Business Insider. I to nisu sve prednosti. Na primer, ako povedete psa sa sobom, moraćete da ga prošetate. Ovde imate zakonski razlog da napravite pauzu, protegnete mišiće koji su otupeli od sedenja.

Još niste uvereni?

Prisustvo životinje na radnom mestu će vam omogućiti brže izvršavanje zadataka. „Životinja na poslu čini nas motivisanim: volimo svoj rad više i manje smo pod stresom“, kaže Andersonova.

Nauka podržava ove tvrdnje. U 2012. istraživači sa univerziteta Commonwealth of Virginia proučavali su vezu između kućnih ljubimaca i dobrobiti na radnom mestu. Uzeli su uzorke pljuvačke od radnika sa i bez pasa i analizirali količinu kortizola. Kod onih koji nemaju pse, nivo kortizola je bio značajno viši od onih koji su doveli kućnog ljubimca na posao, a on je nastavio da se povećava tokom dana. Nije iznenađujuće da su veliki igrači, kao što su Amazon i Google primili k znanju ove informacije i dozvolili svojim zaposlenima da dođu na posao u društvu krznenih prijatelja.

Sada samo treba da ubedite svog šefa!

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group