Naučite mačku da se ne penje na sto

Mačke, bez obzira na starost, imaju dobro razvijen instinkt za istraživanje.

One su po prirodi zainteresovane za sve što je zabranjeno - naročito ako je vaš ljubimac – mačor. Nije najpoželjnije da mačka boravi na stolu, radnim površinama i drugim sličnim mestima u kuhinji, jer čak i negovane i čiste životinje mogu da se popnu na kuhinjske pultove i stolove vrlo lako, što je veoma nehigijenski.

Sa psima takvi problemi u principu ne postoje, oni retko traže da prevaziđu svoju visinu i stoga, danas ćemo pričati samo o lošim navikama mačaka.

Kako da odvratite mačku i naučite je da se ne penje na sto?

Ne samo da je pogrešno sa stanovišta higijene, već takve navike mogu biti opasne po život kućnog ljubimca, kao što iznenadna sledeći put ona može da odluči da skoči na šporet! Srećom, postoje realne tehnike koje će vam pomoći da oslobodite svog dragog ljubimca od loše navike.

Za početak razmislite o tome šta tera mačka da se popne na zabranjene visine. Na primer, ostaci posle ručka ili večere, ili možda omotači bombona, salvete, kese ili olovke koje mogu biti zabavne za vožnju na stolu?

Prva stvar koju treba uraditi je da pažljivo uklonite sve sa površina, da je ništa ne bi privlačilo da se popne. Možda će ona u više navrata da skoči na sto i proveri da li za nju ima nešto zanimljivo, ali kada stalno pronalazi praznu površinu, najverovatnije, brzo će izgubiti interes.

A ako ne pomogne?

Ako čak i u tom slučaju vaša mačka nastavlja da osvaja horizontalna prostranstva, onda je možda vreme da je naučite da to ne treba da radi.

Ne zaboravite da je apsolutno besmisleno da vičete na životinju, jer će pokušati da se osveti na svakojake načine. Neki ljudi, pokušavaju da uplaše mačku bukom ili vriskom, međutim, upravo u trenutku kada napustite prostoriju životinja će biti u stanju da uradi ono što hoće.

Važno je da naučite mačku da se ne penje na sto, čak i u trenucima kada ste daleko ili kada niste kod kuće. Srećom, postoji nekoliko dokazanih metoda. Na primer, stavite na sto ili drugu horizontalnu površinu tiganj ili poslužavnik sa vodom, tako da nije vidljiv sa mesta odakle obično mačka skače. Nakon što napravii skok, dobiće veoma neprijatno iskustvo, nakon čega će sledeći put razmisliti da li da pokuša. Druga opcija - obrišite površinu citrusnim sredstvima ili uljem od limuna (na raspolaganju su u apotekama).

Mačka ne voli miris citrusa, i stoga će limun biti za njih neka vrsta znaka stop, koji im ne dozvoljava da prevaziđu zabranjenu visinu.

Obezbedite vašem ljubimcu druge mogućnosti da zadovolji svoje potrebe: kupite mački kućicu sa više nivoa ili napravite nešto slično. Čak i u malom stanu, možete naći slobodan zid gde možete organizovati "mačji ugao".

Igrajte se sa svojim mačkom na podu, sa loptom ili drugim igračkama: na podu je mnogo interesantnije od dosadnog i praznog stola. Budite tolerantni prema svom kućnom ljubimcu, ali takođe budite uporni u ostvarivanju svog cilja i uspeh je zagarantovan!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group