Najbolji način da zaštitite i omekšate jastučiće na šapama svog psa

Pseće šape na sebi imaju meke jastučiće koje mu pružaju zaštitu.

Ali, da li je i tim jastučićima potrebna zaštita? Jastučići na psećim šapama se sastoje od raznih masnih i elastičnih vezivnih tkiva. Čvrsti su i zadebljani kako bi zaštitili psa kada hoda po grubim površinama. Ali, u isto vreme su i dovoljno osetljivi da upozore psa kada je površina vruća ili hladna. Iz ovog razloga važno je da su jastučići psa zdravi, jer ako postanu suvi, popucaju ili na bilo koji drugi način budu iritirani, to će biti vrlo bolno iskustvo za vašeg ljubimca. Najčešće pas izgleda vrlo letargično kada su mu povređeni jastučići na šapama, jer mu je suviše bolno da bude aktivan i razigran.

Tekstura i izgled jastučića se mogu promeniti u zavisnosti od okruženja u kom pas boravi i nivoa njegovih aktivnosti. Psi koji su veoma aktivni mogu dobiti žuljeve na jastučićima na pojedinim mestima. S druge strane neke promene na jastučićima mogu ukazivati na bolest, zbog čega je važno da se prvo konsultujete sa veterinarom pre nego što pokušate da kućnim lekovima rešite problem.

Kako zaštititi pseće jastučiće na šapama?

Obuća za pse je dobar način da se osetljivi jastučići na psećim šapama zaštite od vrelog asfalta ili leda. Većina pasa će ih nositi bez mnogo protivljenja, dok ima i onih kojima će biti potrebno neko vreme da se na njih naviknu. Najveću štetu psećim jastučićima zapravo nanosi so koja se posipa po putu da bi se sprečila pojava klizavih površina.

Kako održati jastučiće psa mekim?

Uobičajeni tretman za pseće jastučiće uključuje namakanje u epsom soli odnosno magnezijum sulfatu. Svom ljubimcu možete pripremiti kupku sa ovom soli u kadi ili maloj plastičnoj posudi u koju ćete uroniti njegove šape. Kako bi ubedili svog psa da dovoljno dugo drži svoje šape u ovom rastvoru, možete mu dati neke poslastice. Nakon namakanja šape je važno dobro osušiti mekim peškirom i naneti manju količinu hidratantne kreme na njih. Potrebno je da zadržite koliko je moguće psa u ležećem položaju nakon nanošenja kreme, kako bi jastučići uspeli da je upiju.

Šta uraditi ako su pseći jastučići već suvi i ispucali?

Namakanje i vlaženje kremama služe kao preventiva. Ako su jastučići već popucali potrebno je da ih očistite antiseptikom, osušite peškirom i nanesete antibiotsku mast za lokalnu upotrebu. Kod ozbiljnijih povreda, biće vam potrebna pomoć veterinara. Redovna provera stanja na jastučićima je važna kako biste na vreme otkrili manje promene na njima i reagovali u skladu s tim.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group