Načini da sprečite svoju mačku da ujeda sve oko sebe

Da li vam se čini ili je vaša mačka prava mašina za ujedanje?

Kad god poželite da se mazite sa njom prođete vrlo neslavno, sa povredama po rukama. Iako se vi prema njoj ponašate zaista dobro, hranite je i pružili ste joj topli dom, čini se da ona ne zna da vam uzvrati na isti način. Zašto je to tako? Zašto mačke ujedaju? 

Mački trenutno nije do maženja

Možete zadobiti ujed od svoje mačke na dva načina kada je maženje u pitanju. Naime, ako želite da je mazite kada ona nije raspoloženja, ali i kada je dugo mazite i ona postane previše stimulisana. Iako vam se povodom druge situacije može činiti da je ujed došao iz vedra neba sve su šanse da niste obratili pažnju na govor njenog tela koji vam je poručivao da ona ne želi više da se mazi. Ti znaci uključuju snažno udaranje repom, trzanje ušiju, promene položaja tela, oči fokusirane na vaše ruke i odsustvo predenja.

Pogrešno usmerena agresija

Ponekad možete zadobiti ujed od svoje mačke, a da to zapravo nema nikakve veze sa vama. Jednostavno, našli ste se tu u pogrešno vreme. Najčešći razlozi za ovakve ujede su mačija frustracija dok gleda ptice do kojih ne može da dođe ili se druga mačka našla na njenoj teritoriji. Nakon ovog sledi još jedan razlog zbog kog mačke koriste svoje zube, a to je odlazak kod veterinara koji nikad nije prijatno iskustvo. A na kraju tu je i previše oštar način igre, kom su mačke naročito sklone.

Kako sprečiti mačku da ujeda?

Naučite je da se igra nežnije – Mačke su po prirodi grabežljivci i one koriste svoje kandže i zube za hvatanje plena. U toku igre sa vama one imaju priliku da demonstriraju svoje veštine. Iako će dok su male ti ujedi biti zanemarljivi ne bi trebalo da podstičete ovakav način igre. Nemojte svojoj mački nuditi svoje dlanove za igru. Umesto toga dajte joj dovoljno igračaka s kojima će moći da se zabavi.

Napravite pauzu u toku igre – Mačke se vrlo lako zanesu u toku igre i zaborave da vi osećate njihove ujede. Ako primetite da postaje sve agresivnija u toku igre, napravite pauzu i omogućite joj da se smiri. Nemojte pokušavati da mačku smirite svojim rukama i nežnim zagrljajima jer ćete biti ugrizeni. Umesto toga ostavite je samu, bez vas i bez igračaka kako bi shvatila da je preterala.

Izolujte je nakon ujeda – Ako se dogodi da vas mačka u toku igre ugrize, nemojte da vičete na nju, niti da upotrebljavate fizički način kažnjavanja, jer ona neće shvatiti gde je pogrešila. Prema rečima stručnjaka bolja metoda je izolacija u drugoj prostoriji koja će joj staviti do znanja da ujedanje nije dozvoljeno.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group