Mačke: 9 znakova koji govore da je vaš ljubimac bolestan

Mačke su graciozne, pametne životinje koje vole da rade sve po svom. Ko ih ne voli ili ne zna sa njima da postupa, teško da će moći da se izbori sa njihovim snažnim karakterom i konstantnom traženju pažnje.

Iako ove krznene ljubimice ljudi uglavnom čuvaju u stanovima i ne dozvoljavaju im da izlaze napolje, one se lako mogu razboleti. Predstavljamo vam 9 znakova koji će vam pomoći da uvidite da vašoj maci nije dobro i da joj treba pomoć veterinara.

Lenja je nego inače

Jako je teško primetiti ove simptome kod mačaka jer su one generalno lenje, vole da spavaju i da se izležavaju po ceo dan, ali ako malo bolje obratite pažnju, možete da ih uočite. Ako vaš ljubimac odbija da se kreće ili da se igra sa vama, to može ukazivati na artritis ili neki ozbiljniji problem.

Pokušava da povrati, ali joj ne polazi za rukom

Kada  mačka liže svoju dlaku, tj. čisti se, ona u stvari proguta veliku količinu dlaka. Ako počne da povraća (ili izgleda kao da hoće) sve vreme, ovakvo ponašanje ukazuje da postoji začepljenje u jednjaku, stomaku, crevnom sistemu ili na bolest koja uključuje oboljenje bubrega.

Ima loš zadah

Ako primetite da vaša mačka ima intezivno loš zadah iz usta, to može značiti da ima velikih dentalnih problema ili problem sa bubrezima. Zadah koji podseca na slatki, voćni miris može ukazivati na dijabetes.

Pije previše vode

Ako je ovo slučaj, vaša maca možda ima dijabetes, problem sa bubrezima ili nešto drugo. Najbolje bi bilo da je odvedete kod veterinara, čim primetite da je često žedna.

Promene u kutiji sa peskom

Kao što je to slučaj i kod nas, mačiji izmet može dosta da kaže o njenom zdravlju. Kada joj čisitite pesak, obratite na to, da li je mačka imala dijareju (ako jeste, možda ima parazite ili neku alergijsku reakciju), urin crvene boje (kancer ili postojanje krvnih ugrušaka). Ako mačka uđe u posudu i mjauče, a posle njenog izlaska nema ničega u pesku, to može značiti da ima konstipaciju koja ukazuje na zakrčenje creva ili bolest donjeg urinarnog trakta.

Grebanje poda

Moguće je da se vašoj ljubimici ne sviđa gde joj je stavljena činija, a može i jednostavno biti da joj se ne sviđa činija. Neke mačke ne vole plastične činije zbog mirisa koji plastika ispušta u dodiru sa vodom ili hranom. Mada,takvo ponašanje može biti i instinkt; divlje mačke zakopavaju njihove ostatke hrane, kako bi ostale sigurne od većih životinja.

Preterano češanje

Da li vam se čini da se vaša mačka češe više nego što spava? Perutanje kože i konstantno grebanje, znak je dermatitisa, alergije na hranu ili lek, a takođe može biti i problem sa parazitima. Nemojte nikako ignorisati ovakvo ponašanje.

Crvene, naduvene desni

Oba znaka ukazuju na mačije oboljenje desni. Mnogi veterinari preporučuju pranje mačijih zuba da bi se izbegla ova bolest. Ako želite da krenete sa ovim tretmanom, prvo se posavetujte sa nekim ko je profesionalac u tome ili veterinarom.

Krzno bez sjaja

Svaka mačka potroši skoro pola dana i više, na lickanje njenog krzna. U slučaju da primetite da se više ne kupa, da joj je dlaka izgubila sjaj i dobila neprijatan miris, odvedite je kod veterinara jer možda ima oboljenje desni ili artritis.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group