Mačka u sedećem položaju poput čoveka

Verovatno ste surfujući netom videli na desetine smešnih fotografija i snimaka koji prokazuju mačke u smešnim pozama.

Bilo da su u pitanju stojeće, sedeće ili ležeće, čini se da su mačke pravi umetnici kada je reč o smešnim pozama. Ali, zašto to rade? Sem ako im nije zabavno da nasmejavaju svoje vlasnike, zašto mačke na primer, sede kao ljudi? Da li je to normalno ponašanje?

Stručnjaci za životinje su otkrili nekoliko teorija o tome zašto mačke pokazuju takvo komično ponašanje. Danas ćemo podeliti sa vama o čemu se radi kako biste malo bolje razumeli vašeg krznenog prijatelja.

Kao prvo, mačke imaju neverovatan talenat za akrobatske poze i čini se da zaista vole time da se hvale. Mačke koriste sve moguće prilike u toku dana da pokažu ljudima koliko su fleksibilne i okretne. Takođe, one biraju neka vrlo neobična mesta za spavanje, poput ivice stola, grane na drvetu ili okvira vrata. Iako bi se ljudi bukvalno polomili da pokušaju udobno da se smeste na sličnim lokacijama, mačke bez većih problema pronalaze način da uživaju na izazovnim lokacijama.

Ali, zašto mačke sede poput ljudi?

Mačke su imitatori – Verovali ili ne, ali mačke primećuju vaše ponašanje. A budući da su odlični imitatori, one će posmatrajući pozu u kojoj vi sedite odličiti da vas kopiraju prvenstveno iz zabave. Najčešće ako uhvatite svoju mačku da sedi u ovoj pozi trebalo bi da znate da ona pokušava da otkrije kako je biti vi.

Mačka je na zadatku nege svog krzna – Kako bi što temeljnije očistila svoje krzno, mačka će tokom ritual njegovog negovanja da zauzme neke zaista neverovatno zahtevne položaje. Ona će iskriviti svoje telo na najneobičniji način kako ne bi propustila ni jedan deo krzna, a posebno intimne delove.

Mačka je pronašla udoban položaj za sebe – Kao što i sami imate neke omiljene poze koje zauzimate na krevetu dok gledate tv ili nešto čitate, tako i vaša mačka ima svoje. Možda vama ne deluje da je njoj udobno u ljudskom sedećem položaju, ali ako je ona u njemu često, to znači da joj data poza zapravo odgovara.

Mačka vam pokazuje da vam veruje – Izlaganje stomaka je nešto što mačke vrlo retko čine. Tu se nalaze njihovi vitalni organi i mačke su toga svesne. U svakoj situaciji one će se truditi da sakriju svoj stomak. Ali, ako mačka to ipak uradi, odnosno sedne poput čoveka i pokaže vam svoj stomak, to je znak da vam veruje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group