Korisni saveti za zaštitu psa tokom hladnih zimskih dana

Šetnja sa psom po hladnom vremenu može da bude zadovoljstvo, ako je i vama i vašem ljubimcu dovoljno toplo i prijatno.

Međutim, kada temperature naglo padnu preko noći, većina pasa u svom posedu nema topli kaputić koji bi mogli da izvuku iz ormara. Različite rase pasa, reaguju drugačije na hladne vremenske uslove, pri čemu nemački ovčari uživaju u valjaju po snegu, a čivave su one koje drhte i pri pomisli na izlazak iz kuće po hladnoći. Niske temperature mogu navesti pojedine pse da krenu da izbegavaju obavljanje nužde van kuće, budući da im je isuviše hladno. Na svu sreću postoje koraci koje možete da preduzmete kako biste pomogli svom psu da se prilagodi hladnoći.

AKLIMATIZACIJA

Poželjno je psa postepeno navikavati na temperature van kuće koje su sve niže. Psi koji većinom borave u kući, neće biti oduševljeni kada iz toplog kutka izađu napolje, ako pri tom niste minimum 5 minuta kako su se temperature napolju spuštale, provodili vreme sa njim na otvorenom. Morate imati na umu da su štenci manje tolerantni na hladnoću, jer imaju manje mišićne mase od odraslih pasa. Takođe, oni još nemaju pravu debelu dlaku da ih štiti od vetra, snega i hladnoće.

ZAŠTITA ŠAPA

U zavisnosti od toga kuda ste nameravali da šetate sa svojim psom, odnosno da li je putanja po suvom ili uključuje sneg i led, trebalo bi da imate na umu da šape vašeg ljubimca mogu da promrznu. Takođe, ako pas previše dugo boravi na otvorenom njegove šape bi mogle biti oštećene. Između prstiju na šapama male kuglice leda i snega se mogu zadržati i izazvati iritacije. Ako ste zabrinuti za vašeg psa što se promrzlina i uticaja hemikalija koje se posipaju po snegu tiče, možete razmotriti specijalnu obući za pse, ili toplu kupku nakon šetnje.

BRIGA O PSEĆEM KRZNU

Kućni ljubimci često imaju problema sa suvom kožom i beživotnom dlakom tokom zime budući da borave u zatvorenim prostorijama koje se greju putem radijatora. Veterinar vam može dati savet u vidu dodataka sa masnim kiselinama koje pomažu da se suzbije efekat sušenja kože. Ovlaživač vazduha u kući takođe može da pomogne.

SKLONIŠTE NA OTVORENOM

Čak i ukoliko vaš pas većinom boravi u kući, važno je da ima svoj mali dom na otvorenom, koji mu može poslužiti da se navikne na niže temperature. U trenucima kada vi nemate dovoljno vremena za igru i šetnju sa njim, on može da boravi u svojoj kućici, pri čemu će imati gde i da se skloni ako mu bude suviše hladno ili ako krene sneg da pada. U kućici bi trebalo da bude neko toplo ćebe koje će mu ponuditi dodatnu udobnost.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group