Koliko vremena mačke mogu da provedu u transporteru?

Mačke su u principu najsrećnije kada su u svom domu.

Međutim, u nekim situacijama je potrebno da povedete svoju mačku na put, odnosno da je stavite u transporter. To naime predstavlja dilemu mnogim vlasnicima, jer ne znaju kako će njihova mačka reagovati na ovakav način putovanja, naročito ako je u pitanju duža relacija. Postavlja se pitanje – koliko dugo mačka može da boravi u transporteru?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, a može se razlikovati i od mačke do mačke. Tolerancija vaše mačke na boravak u ograničenom prostoru zavisiće od njenog uzrasta, zdravstvenog stanja i karaktera. Ako planirate da svoju mačku u transporteru povedete na put, bilo bi dobro da uzmete u obzir nekoliko stvari.

Šta bi trebalo da razmotrite pre putovanja sa mačkom?

Nisu sve mačke idealni saputnici. Dok nekima transporter neće zadavati velike probleme druge koje su po prirodi aktivnije i agresivnije doživeće ogroman stres u ovakvoj situaciji. Trebalo bi dobro da poznajete svoju mačku pre nego što je stavite u transporter.

Uzmite u obzir veličinu transportera – Znaćete da ste odabrali dobru veličinu transportera za vašu mačku ako ona u njemu može bez problema da stoji, sedi i leži. Ako je transporter previše mali, mačka će provesti mnogo vremena u zgrčenom položaju što nije zdravo za njene udove.

Imajte u vidu zdravlje mačke – Pre polaska na put i stavljanja mačke u transporter bilo bi dobro da veterinar izvrši pregled vaš mačke. Ukoliko se ispostavi da mačka od nečeg boluje, putovanje koje ste imali na umu sa njom možda neće biti moguće.

Razmislite o temperamentu mačke – Kao što smo već istakli, temperament mačke igra važnu ulogu u tome koliko dugo ona može da ostane u transporteru. Poslušne mačke je lakše dresirati da uđu i ostanu u transporteru od onih koje su po prirodi problematične. Neke mačke mogu boravak u transporteru povezati sa traumatičnim iskustvima iz prošlosti.

Koliko dugo mačke mogu da putuju u transporteru?

Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje. Ukoliko planirate putovanje na duže staze, važno je da pravite često pauze i proveravate svoju mačku. Važno je da joj obezbedite dovoljno hrane i vode u toku pauza, kao i priliku da koristi posip. Zdravlje vaše mačke će biti od presudnog značaja za to koliko dugo ona može da boravi u transporteru. Starije i bolesne mačke neće dobro reagovati na duži boravak u transporteru, dok zdrave mogu prema rečima veterinara u njemu da provedu do 6h. Pa opet, ako vam se u toku putovanja ukaže prilika da svoju mačku izvedete iz njene nosiljke, uradite to.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group