Koliko je potrebno da bi se socijalizovalo divlje mače?

Mačići se smatraju divljim ako su rođeni na otvorenom, od strane mačke koja nikad nije bila nečiji kućni ljubimac.

Ovi mačići nikad nisu bili socijalizovani, odnosno nisu ostvarili blizak kontakt s ljudima zbog čega će ih se instinktivno plašiti i biti agresivni prema njima. Zapravo i mačići koji se rode u porodičnom domu, mogu pokazati isto ovakvo ponašanje ako se na pravilan način ne socijalizuju tokom prvih nekoliko nedelja svog života.

Mnogi ljudi se sažale nad izgladnelim mačićima i donesu ih u svoj dom u nadi da će ih pretvoriti u divne kućne ljubimce. Tek kasnije shvate koliko je vremena i strpljenja potrebno kako bi od divljeg mačeta postala pitoma mačka. Nažalost, dobar deo vlasnika odustane od socijalizacije svojih mačića i završi sa odraslom mačkom divlje naravi.

Divljim mačićima je potrebna pažnja i vaša istrajnost kako bi postali umiljati. Nažalost ova promena neće uslediti preko noći. Samim tim iako je vrlo izazovno pokupiti mače sa ulice, morate pre svega biti svesni da je to velika obaveza.

Da li je uopšte moguće zaista pripitomiti divlje mače?

Divlje mačiće je moguće pripitomiti ako se udome i socijalizuju pre nego što napune 6 nedelja. Što je mače mlađe lakše će prihvatiti obuku i socijalizaciju. Stariji mačići su možda već doživeli neke traume koje ih mogu učiniti nepoverljivim prema ljudima. Najčešće mačići koji se udome, a imaju više od 6 nedelja, nikad u potpunosti ne postanu pripitomljeni. Mlade i odrasle mačke su sposobne da zavole jednu osobu koja ih udomi, ali se mogu vratiti svom divljem ponašanju ako se odvoje od vlasnika.

Koliko vremena je potrebno da se pripitomi divlje mače?

U proseku divljim mačićima je potrebno do dve nedelje da postanu pitomi. Sve zapravo zavisi od njihove starosti i temperamenta. Mnogim mačićima će biti potrebno vreme da razviju puno poverenje u svoje vlasnike. Ako ste rešili da udomite divlje mače, budite sigurni da imate dovoljno vremena i strpljenja da mu se posvetite.

Stvari koje je potrebno da znate pre udomljavanja divljeg mačeta:

  • Divlje mače vam neće biti naklonjeno u početku iako ste ga spasili sa ulice. Moraćete da zadobijete njegovo poverenje.
  • Mače koje je prerano odvojeno od majke, možda neće preživeti uprkos tome što ćete se vi vrlo brižljivo brinuti o njemu.
  • Uzmite u obzir da će vašem mačetu biti potrebna sterilizacija ili kastracija ovisno o polu. Preporuka veterinara je da se ova procedura izvrši kada mače napuni 3 meseca.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group