Koliko dug životni vek očekuje kornjaču?

Nije naročita tajna da kornjače žive znatno duže od većine drugih kućnih ljubimaca.

Neke vrste kornjača mogu da žive i do 100 godina, pa i više što je fascinantna činjenica. Nekoliko uobičajenih vrsta vodenih kornjača koje se drže kao kućni ljubimci, mogu da žive i do 40 godina, ali je važno da znate da ima mnogo faktora koji utiču na životni vek kornjače. Vrsta kornjače, ishrana i brojni drugi apsekti određuju koliko će ona dugo da živi.

Da biste znali koliko vaša kornjača može da poživi, morate prvo da identifikujete njenu vrstu. Ono što je važno da znate je da će većina kornjača sa lakoćom da živi nekoliko decenija ako uspešno preživi nekoliko prvih godina svog života.

TIPIČAN ŽIVOTNI VEK KORNJAČA KOJE SE DRŽE KAO KUĆNI LJUBIMCI:

  • red earesd slider (crvenouha kornjača) – od 25 – 30 godina

  • map turtle – od 15 – 25 godina

  • wood turtle – od 40 – 55 godina

  • eastern box turtle (istočna boksova kornjača) – 50 + godina

  • painted turtle (obojena kornjača) – od 25 – 30 godina

  • ruska kornjača – 40 + godina

  • grčka kornjača – 100 + godina

  • leopard kornjača – 100 + godina

Veće vrste kornjača mogu da žive izuzetno dugo. Manje vrste koje se češće drže kao kućni ljubimci imaju kraći životni vek, ali uz pravilnu negu mogu da dožive i nekoliko decenija. Najdugovečnija kornjača koja je živela u zoološkom vrtu u Indiji dostigla je čak 255. godina.

KLJUČNE STVARI KOJE UTIČU NA ZDRAVLJE KORNJAČE

Ishrana kornjače je važna komponenta u živitu vašeg ljubimca. Ona se može značajno razlikovati u zavisnosti od njene vrste. Dok neke vrste kao što je softshell kornjača jedu uglavnom ribu i meso, druge kao što je red eared slider, vole kombinaciju insekata, ribe i povrća. Mnogim vrstama kornjača odgovara mešavina komercijalnog peleta za kornjače i sveže hrane. Tačne proporcije hrane i vrsta peleta razlikuju se od vrste do vrste. Pravilna ishrana će vam omogućiti da izbegnete problem sa nedostatkom vitamina A, jednim od najčešćih zdravstvenih problema kod kornjača. Tu je zatim nedostatak kalcijuma, kao posledica nedostatka vitamina D koji se javlja kod kornjača koje žive u zatvorenom bez izvora UV svetlosti. Čist akvarijum je takođe bitan za zdravlje kornjače. A na trećem mestu je temperatura koja mora odgovarati vrsti kornjače.

PRETNJE PO ZDRAVLJE KONJAČE

Važno je da znate koje su to tipične bolesti od kojih mogu da obole kornjače. Respiratorne infekcije i bolesti uzrokovane parazitima su vrlo česte kod kornjača. Nedostatci navedenih vitamina i loš kvalitet vode, kao i različite povrede dovode do pomenutih stanja. Redovne posete veterinaru su najlakši način da svoju kornjaču održite zdravom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group