Koliko često je potrebno hraniti mačku?

Mačke zaista znaju ponekad da nam stave veliki znak pitanja iznad glave.

Jedno od njih je svakako i ovo: da li bi ih trebalo hraniti po nekom režimu ili im dozvoljavati da gricnu kad god nešto požele? Raspored hranjenja ljubimaca je važan, ako želite da oni budu zdravi, jaki i da dugo žive. Kao posvećen vlasnik jedne krznene loptice nužno je da se uverite da radite sve što je u vašoj moći da svojoj mački obezbeđujete zdrave i ujednačene obroke. Ali, koliko često ju je zapravo potrebno hraniti?

Hranjenje mačke u različitim uzrastima i fazama

Kao prvo, nije isto ako u svom domu imate mače i odraslu mačku. Kako mače raste njegove potrebe za hranom se menjaju, kao i količina iste. Postroji nekoliko glavnih faktora koje je potrebno uzeti u obzir kada se donosi odluka o hranjenju mačke, a to su specifične nutritivne potrebe obzirom na fazu u kojoj se mačka nalazi, kao i pristup koji želite da koristite kada joj dajete hranu.

Osim mačića, mačke koje nose mlade imaju veću potrebu za hranom od drugih odraslih jedinki. Pored toga, težina i zdravlje mačke uslovljavaju način njenog hranjenja. Mačke koje su zdrave, aktivne i mlade zahtevaju više hranljivih materija od onih koje su u zreloj dobi i većinu vremena leže u svojoj korpi.

Kada i kako hraniti mačku?

Hrana na dohvat ruke – Ako imate osećaj da je vaša mačka stalno gladna, odnosno da uvek traži dodatak hrane iako je upravo pojela punu činiju, trebalo bi da razmislite o tome da joj u manjoj količini ona bude uvek dostupna. U tom pogledu bolji izbor je suva hrana, jer bi se mokra mogla pokvariti po toplom vremenu. Pa opet, trebalo bi uzeti u obzir da hrana koja je uvek dostupna može dovesti do gojaznosti kod mačke. Pri ovom izboru hranjenja mačke prilično je teško primećivanje promena u načinu ishrane, a to je opet važno da bi se na vreme uočili znaci potencijalnih bolesti. U slučaju da mačku želite na ovaj način da hranite, potrebno je da joj jednom dnevno sipate hranu u njenu posudu i dozvolite joj da vremenom nauči da sa njom raspolaže.

Hranjenje po rasporedu – Sa hranjenjem prema određenom rasporedu u toku dana započinje se od malih nogu mačke. Sipanje vlažne ili suve hrane u posudu u određeno doba dana je najbolji način da se prati koliko mačke jede. Ovo je posebno korisno u domovima sa više mačaka. Međutim, može se dogoditi da vas mačka prati u stopu između obroka u nadi da će dobiti još hrane. Stručnjaci tvrde da bi mačiće trebalo hraniti 3 puta dnevno, a mačke iznad godinu dana do 2 puta dnevno, ujutro i uveče.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group