Kako ukloniti mačiji urin sa tepiha?

Postoji mnogo razloga zbog kojih mačke biraju da vrše nuždu van kutije sa posipom.

Među najčešćima su stres i neki zdravstveni problemi. Neke mačke doduše jednostavno vole da obeležavaju svoju okolinu urinom, što ostavlja po domu u kom žive vrlo neprijatan i oštar miris. Stvar postaje još gora ako odluče da svoj trag u vidu urina ostave na tepihu, kauču, jastucima ili podovima od tvrdog drveta. Ako je to slučaj sa vašom mačkom dobro će vam doći saveti za uklanjanje tragova i mirisa urina u kući.

Načini uklanjanja mačijeg urina sa tepiha i nameštaja:

Brisanje svežeg urina – Ako na vreme otkrijete da je vaša mačka mokrila po vašem tepihu ili kauču, odnosno ako tečnost još nije upijena, biće vam potreban čist ubrus ili suva krpa kako biste što efikasnije uklonili urin. Važno je da odaberete predmet sa velikom sposobnošću upijanja, kao što je pamuk. Ponavljate postupak pritiskanja na istom mestu dok se većina tečnosti ne ukloni.

Korišćenje usisivača za mokro usisavanje – Ukoliko imate usisivač koji ima opciju mokrog usisavanja, možete ga upotrebiti za uklanjanje mačijeg urina sa tepiha ili drugih površina u kući.

Čišćenje tepiha sapunom i vodom – Ova metoda predstavlja jednostavan i praktičan način da se urin ukloni sa različitih površina. Potrebno je da dato područje navlažite vodom i sipate preko nje tečni sapun. Možete koristiti i deterdžent za sudove. Nakon toga upotrebite manju četku ili sunđer da napravite penu i obavezno dobro isperite celu površinu čistom vodom.

Čišćenje tepiha enzimskim sredstvom – Na tržištu postoje brojna enzimska sredstva za čišćenje koja mogu vrlo efikasno razgraditi proteine, smanjujući pritom u velikoj meri miris mačije mokraće. Međutim, važno je da imate na umu da se ova sredstva ne smeju koristiti nakon što su već korišćene druge hemikalije za čišćenje bilo tepiha ili nameštaja.

Čišćenje tepiha uz pomoć sirćeta – Ova metoda podrazumeva upotrebu kombinacije vode i sirćeta, u razmeri 1:1. Dobijeni miks je potrebno sipati u bočicu sa raspršivačem i tretirati mesto sa urinom. Sačekati par minuta da prodre u unutrašnjost tepiha ili kauča i papirnim ubrusom obrisati površinu. Po potrebi ponoviti postupak nekoliko puta.

Uklanjanje mirisa urina uz pomoć sode bikarbone – Vrlo efikasno sredstvo za eliminaciju neprijatnog mirisa mačijeg urina je svakako soba bikarbona. Nju je potrebno sipati direktno na mesto koje je potrebno očistiti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Nakon toga upotrebiti usisivač za njeno uklanjanje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group