Kako se rešiti buva kod mačića: 4 jednostavna koraka

Buve i mačke čini se baš nekako idu zajedno.

Ako ste spasili mače sa ulice, velike su šanse da ono ima buve. Ovi paraziti se hrane mačijom krvlju i izazivaju neverovatan svrab koji mačićima zaista može da učini život nemogućim. Štaviše osim svraba, buve mogu da dovedu do anemije, dermatitisa i drugih zdravstvenih problema. Iz ovih razloga važno je da se pobrinete da čim uočite da vaše mače ima buve, pronađete način da ih uklonite. 

Ako tražite način da se brzo i efikasno oslobodite buva, sledite na ova 4 koraka:

Uverite se da su zaista u pitanju buve – Kao prvo i osnovno trebalo bi da znate kako buve izgledaju. Odrasle jedinke su braonkaste boje i imaju mnogo nogu. Može vam biti teško da ih uočite jer su vrlo brze zbog čega ćete morati da razmaknete mačije krzno i potražite tamne ostatke poput bibera. To je otpad koji buve ostavljaju nakon hranjenja. Takođe, trebalo bi da potražite bela jajašca buva.

Okupajte mače – Kao biste započeli tretman protiv buva, potopite mače u toplu vodu do vrata. Budući da će buve pojuriti do najsuvljeg dela tela, nemojte se iznenaditi ako se gomila njih pojavi oko mačijeg lica. Pincetom ili prstima, zgrabite buve i stavite ih u čašu sa sapunom, što će ih eliminisati u momentu. Izvadite zatim mače iz vode i stavite ga na suv peškir. Nanesite na njegovo krzno šampon protiv buva i nežno ga utrljajte. Potopite mače još jednom pod mlazom vode i isperite šampon.

Uklonite zaostale buve – Dok je mače još uvek mokro, potražite zaostale buve. Koristite specijalno dizajniran češalj za ove svrhe. Obavezno pređite njime preko mačijeg krzna celom dužinom, nekoliko puta kako bi uklonili sve buve i njihova jaja. Kada završite sa četkanjem, umotajte mače u suv peškir i dobro ga posušite.

Oslobodite svoj dom od buva – Ako je mače boravilo u vašem domu par dana i imalo je buve, sve su šanse da su se one raširile po njemu. Kao prvo bacite ćebe na kom je mače do tad spavalo. Temeljno usisajte celu kuću i prebrišite podove vodom u kojoj ste rastvorili deterdžent. Kesu od usisivača bacite ili ako imate usisivač na vodu, odmah nakon usisavanja isperite njegovu unutrašnjost. Sve površine u svom domu možete da poprskate sprejom protiv buva koji se kupuje u apoteci.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group