Kako da sprečite mačku da pobegne ako ima pristup otvorenom prostoru?

Neki vlasnici mačaka ne žele da daju svojim ljubimicama pristup otvorenom prostoru, iz straha da bi one mogle da pobegnu.

Međutim, ima i onih koji smatraju da je važno da svojim krznenim prijateljima dopuštaju da udahnu svež vazduh i borave na otvorenom slobodno, pre svega jer ih to čini ispunjenijim. Nažalost, iako je drugi slučaj svakako bolji za mačke, postoje okolnosti pod kojima one mogu da pobegnu naročito ako su pre nego što će naći svoj novi dom bile lutalice. Neke od njih se mogu vratiti nakon nekoliko dana, dok druge možda nikad ne pronađu put do novog doma. Međutim, ne mora da bude ovako. Ako ste zabrinuti zbog toga da će vaša mačka da pobegne ako joj dozvolite da izlazi napolje, postoje stvari koje možete da uradite kako biste osigurali da se na kraju dana ipak vrati kući.

Sterilišite vašu mačku – Mačke koje nisu sterilisane odnosno kastrirane u zavisnosti od pola imaju tendenciju da beže od kuće u periodu teranja. Samim tim ako se pobrinete za to da vaša ljubimica bude na vreme sterilisana, njena želja za bežanjem od kuće i traženjem potencijalnog partnera će nestati.

Stavite mački mikročip – Činjenica da je mačku mikročipovanje neće sprečiti da pobegne, ali vam može pomoći da je pronađete u slučaju da se izgubi. Budući da su mačke po prirodi vrlo nepredvidljive, mikročip je zaista dobra ideja, jer svako ko pronađe vašu ljubimicu i bude voljan da je odvede kod veterinara da proveri da li već pripada nekom, zahvaljujući njemu znaće na koju adresu da je vrati.

Nabavite još jednu mačku – Ukoliko u svom domu imate dve mačke, šanse za tim da jedna od njih dve pobegne od kuće se smanjuju za pola. Naime, ono što mnogi ne znaju je da su mačke društvena bića i da vole prisustvo pripadnika svoje vrste. Ako budete imali dve mačke, one će jedna drugoj praviti društvo i manje će ih zanimati odlazak od kuće.

Omogućite mački da se navikne na vaš dom – Najčešće se dešava da mačke pobegnu od kuće, jer se porodica preselila u novi dom na koji ona nije navikla. Dakle, od izuzetne je važnosti da se mačka navikne na vaš novi dom. To važi i za njegov unutrašnji, ali i za spoljašnji prostor. Postepeno dozvoljavajte mački da boravi u dvorištu pod vašim nadzorom, a noću je obavezno uvedite u kuću.

Obezbedite svojoj ljubimici toplo utočište – Još jedan od razloga zbog kog bi mačka mogla da pobegne od kuće kada je na otvorenom je taj da u vašem domu nema svoje mirno i toplo utočište. Potrebno je dakle da u vašem domu postoji privatan mačiji kutak u koji će ona moći da se zavuče kada poželi.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group