Kada prestati sa hranjenjem psa hranom za štence?

Pravilna ishrana je važan deo brige o štencima i odraslim psima.

Većina vlasnika zna da je štencima potrebna posebna hrana koja podstiče rast i razvoj. Međutim, mnogi vlasnici nisu sasvim sigurni kako da odrede kada je pravo vreme za prelazak na hranu za odrasle pse. To je pre svega zbog činjenice što jedno pravilo ne važi za sve pse. Različiti psi rastu različitim tempom.

UPOTREBA HRANE ZA ŠTENCE

Štencima je potrebno dvostruko više kalorija nego odraslim psima. Što se štene više približva odrasloj dobi, njegov rast počinje usporavati i potrebe za kalorijama se smanjuju. Ako nastavite sa hranjenjem psa, hranom za štence nakon što je pas prestao da raste, to može dovesti do povećanja njegove telesne težine. Prekomera težina je čest uzrok brojnih zdravstvenih problema.

KADA PREĆI NA HRANU ZA ODRASLE PSE?

Uopšteno, psi se smatraju štencima do jedne godine starosti. Međutim različite pasmine stare različitim tempom. Tako se na primer mnogi veći psi smatraju štencima do druge pa čak i treće godine starosti. Zbog toga je njima potrebno da se i nakon prve godine nastave hraniti hranom za štence. Nasuprot tome manje pasmine dostižu veličinu odraslog psa i pre prve godine. Veterinar vašeg ljubimca je vaš najbolji izvor za informacije povodom prelaska na hranu za odrasle pse. U idealnom slučaju na hranu za odrasle pse treba preći kada štene prestane da raste i pre nego što krene da dobija suvišne kilograme. Praćenje visine i težine šteneta je od ključne važnosti.

PROCENA TEŽINE PSA

Treba da imate na umu da povećanje težine ne mora nužno biti povezano sa rastom. Ako pređete rukom preko grudnog koša vašeg pasa, trebalo bi da osetite rebra prekrivena taknim slojem masti. Ako ne možete lako osetiti rebra, vaš pas ima višak kilograma. Takođe gledanjem psa po strani trebalo bi da uočite zategnut stomak ka gore. Ako ga posmatrate od gore, moralo bi da bude primetno suženje u struku odmah pored grudnog koša. Veterinari preporučuju da se štenci hrane tri puta dnevno, dok većina štenaca može da pređe na jedan obrok kako se približava odrasloj dobi.

PROMENA ISHRANE

Svaka promena u ishrani bi trebalo da bude postepena. Na ovaj način izbeći ćete probleme sa varenjem kod psa. Preporuka je da se držite istog brenda na koji je vaše štene naviklo, sa prelaskom na formulu za odrasle. Porcije se serviraju u skladu sa trenutnom težinom psa. Kada odradite veličinu porcije kombinujte u narednih par dana hranu za štence sa hranom za odrasle pse dok sasvim ne pređete na onu za odrasle. Šablon je:

  • od 1 do 3 dana – 1/3 porcije za odrasle i 2/3 porcije za štence

  • od 4 do 6 dana – ½ porcije za odrasle i ½ porcije za štence

  • od 7 do 9 dana – 2/3 porcije za odrasle i 1/3 porcije za štence

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group