Evo dokaza da kuce i mace mogu da budu najbolji prijatelji

Neretko viđamo primere kuca i maca koje se ne slažu, ali ove fotografije pravi su dokaz da to uopšte ne mora da bude slučaj...

Životinje se razlikuju baš kao i ljudi, pa i kod njih nalazimo na raznorazne temperamente. Međutim, najčešće primarni instinkt uopšte ne mora da ima veze sa agresijom, već sa igrom i samo ga treba prilagoditi.

Mnogi ljudi brinu i traže najbolje rešenje za spoj ova dva naizgled suprotna sveta - pasa i mačaka, a naročito ako njihov ljubimac ne deluje dobronaklono.

Svakako, prijateljstvo se najlakše stvara kada su oba ljubimca još uvek mala, ali neretko se dogodi i kasnije, a sve zavisi od samog pristupa čoveka celokupnoj situaciji.

Naime, životinje su vrsni "čitaoci" ljudskih emocija, pa ako ste nervozni ili taman i nesvesno pokazujete makar malu bojazan oko upoznavanja i odnosa psa i mačke, oni će to osetiti, ali i reagovati na vaše emocije.

Smirenost, strpljenje i dobro reagovanje koje sprečava paniku su ključni kada su stariji ljubimci u pitanju, a naročito oni koji su do tada bili jedini ljubimci u domaćinstvu.

Postepeno, lagano približavanje i demonstracija da niko neće ostati uskraćen za ljubav, hranu ili mesto u domu dovode do najlepših scena jednog pravog prijateljstva između vaših ljubimaca.

Naravno, ne treba zaboraviti da će kučići i mačke uvek imati različite temperamente i s vremena na vreme uvek može da dođe do blagog koškanja koje iako vama možda deluje grubo uopšte ne mora da bude, a tako i oni grade svoj odnos.

Dok kučići uživaju u igri, trčanju i bilo kom vidu rekreacije, mačke su više pasivne jer takav im je i organizam. One, na primer, ni ne mogu da izdrže dugo zamaranje, pa bi u takmičenju ko može duže da se igra kroz jurcanje, svakako izgubile od psa istih godina.

Mačke neretko izgube zainteresovanost brže od kučića, pa nisu retki slučajevi da će im na neki način, a najčešće šapom, sugerisati da im je dosta.

S druge strane, one će i braniti vašu kucu, a za seanse maženja i zajedničkog spavanja biće glavni inicijatori.

No, kao što smo već pomenuli životinje mogu imati drugačije temperamente, pa ćete tako možda naići na neke koje uopšte nisu zainteresovane za ovakvo prijateljstvo, ali i one koje će ga dočekati kao da je nešto najnormalnije na ovom svetu.

U suštini i jeste ako uzmemo u obzir da kučići najčešće pojure mačke jer misle da je to neki vid igre i najčešće nemaju stvarnu nameru da ih povrede. No, mačke neretko ne posmatraju ovo na isti način, što ako zamislite neko biće koje je dosta veće kako se glasno zaleće na vas i ne može toliko da začudi, pa mogu da ih ozlede šapom ili zubima. U takvim situacijama zaista može da dođe do netrpeljivosti, koja će se i kasnije manifestovati.

Zato je pažljiv i umeren pristup najbolji i najviše se preporučuje, pogotovo kod starijih ljubimaca, a naročito ako su prethodno imali neka negativna iskustva.

No, jednom kada se prebrode različitosti stvara se, po mišljenju mnogih, najlepše prijateljstvo među životinjama koje svakodnevno donosi divne prizore i nezaboravne trenutke.

E.G.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group