Dve rase pasa kojima je definitivno potrebno solo vreme

Teško je zamisliti da postoji rasa psa koja ne čezne za igranjem 24/7.

Ali zaista je tako. Budući da su ljudi i psi gradili odnose vekovima unazad, slobodno možemo da kažemo da se poznajemo dovoljno dobro da jedni drugima možemo da "kažemo" - treba mi malo prostora. Pasmine koje uživaju u trenucima samoće, obično su u isto vreme i daleko opreznije prema strancima, što bi takođe značilo da imaju izražene zaštitničke sklonosti. Kako bi ostvarili uspešan kontakt sa vašim psom, važno je da spoznate i poštujete granice vašeg ljubimca. Želeti vreme za sebe, nije loša stvar i ako je to ono što je vašem psu potrebno, obavezno mu to omogućite. Dve su rase posebno poznate po tome da im je potrebno solo vreme.

 

AVGANISTANSKI HRT

Sa svojim dugim, hipoalergenski kaputom i kraljevskim stavom nije preterano iznenađenje da ova rasa voli da ima vremena za sebe. Avganistanski hrt je poznat po tome da voli da sedi sam, prepušten svojim mislima. Iako je reč o vrlo energičnim psima, oni definitivno nisu društveni. Otvoreni su za upoznavanje novih ljudi, ali nisu preterano nežno ni prema deci ali ni prema drugim psima. Ovi dostojanstveni psi cene svoju vlastitu udobnost, možda čak i malo previše pa nije naročito iznenađenje ako ne ustaju i ne dotrčavaju do vas da vas pozdrave kada uđete u kuću. Rana socijalizacija je izuzetno važna za ove pse jer imaju tendenciju da postanu vrlo netolerantni prema ljudima i drugim životinjama. Zapravo ove pse je nužno dobro istrenirati kako bi slušali vaše naredbe jer oni po prirodi ne teže ka tome da vam udovolje.

ČAU ČAU

Čau čau važi za vrlo ozbiljnu životinju, koja svoju ulogu psa čuvara ne shvata olako. Reč je o vrlo lojalnom psu, koji je vrlo nežan prema svojoj porodici i najbolje se zapravo slaže sa introvertnim ljudima. S druge strane čau čau nije baš veliki ljubitelj drugih ljudi, pa ni životinja – šireg spektra. Ako čau čau odraste u porodici u kojoj su prisutna i deca, njegov osećaj odanosti i potrebe za zaštitom porodice, proširiće se i na njih, ali tu se priča završava. Nikad naročito neće biti tolerantan prema deci iz komšiluka. Za čau čau se kaže da je nalik na veliku mačku, odnosno da drži do sebe, voli samoći i zahteva vrlo malo vežbe u toku dana. Oni su idealni ljubimci za samce, koji žive u urbanim sredinama.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group